A szombathelyi Fidesz kampányának középpontjában Gyurcsány és a háborús riogatás

Szombathelyen a Fidesz jelöltje, Lenkai Nóra csapata egy különleges szórólappal hívta fel magára a figyelmet, amelyen Gyurcsány Ferenc és a város polgármestere, Nemény András látható, valamint egy lángoló város képe, amely eredetileg Bécs egyik épületét ábrázolta.

A választási kampányhajrá hevében a szombathelyi Fidesz egy olyan szórólapot juttatott el a helyi lakosok postaládáiba, amelyen egy átalakított kép szolgál a háborús veszély illusztrálására. A képen látható lángoló városkép valójában egy bécsi épület, a Technische Universität Wien stockfotója, amelyet kézműves módszerekkel alakítottak át. A szórólapon jól beazonosítható a TU Wien logója, meg a vele szemben lévő Vodafone-üzlet is. A kép a Pixabay ingyenesen használható fotós adatbázisból származik. A szórólap üzenete szerint az ellenzéki polgármester, Nemény András Gyurcsány embere, és háborúpárti, így aki rá szavaz, az a háborút támogatja.

A szórólapok terjesztése után Czeglédy Csaba független képviselő feljelentést tett Illés Károly, a Fidesz szombathelyi frakcióvezetője ellen, háborús hírveréssel elkövetett háborús uszítás és a köznyugalmat súlyosan megzavaró, közveszéllyel fenyegetés gyanúja miatt. Czeglédy a június 9-i választásokon Pars Krisztián olimpiai bajnokkal, a Fidesz jelöltjével fog megküzdeni a választókörzetében.

A kampánytaktika nem maradt kritika nélkül; a Második Reformkor Párt helyi szervezetének vezetője, Imre Marcell elítélte a módszert, és arra szólította fel a választáson indulókat, hogy a hergelés helyett a programjaikkal kampányoljanak. Kovács Géza, a szombathelyi Mesebolt Bábszínház igazgatója is nyílt levélben állt ki a gyűlölet ellen.

A szombathelyi Fidesz válaszát a szórólap és a feljelentés kapcsán még várták a cikk írásának idején. Czeglédy Csaba posztjában arról számolt be, hogy két közmunkás megállította a városban, aggódva a háború kitörése miatt, ha Neményre szavaznak. Czeglédy megnyugtatta őket, hogy nem fog kitörni a háború, ha a jelenlegi polgármesterre szavaznak.