Gulyás Gergelyék hárítják a felelősséget a bicskei pedofil-ügyben

A Miniszterelnökség hatáskör hiányára hivatkozva hárítja a felelősséget a gyerektáborában dolgozó bicskei pedofil ügyében - írta meg a Népszava.

A bicskei pedofilügy másodrendű vádlottja, Kunstár Béla 2019-ben jogerősen felfüggesztett börtönbüntetést kapott négy kiskorú fiú molesztálásáért. Kedden derült ki, hogy Kunstár már a próbaideje alatt egy olyan napközis táborban tarthatott gyerekeknek foglalkozást, amit a Miniszterelnökség támogatott.

Az Átlátszó által feltárt botrányra Magyar Péter és Donáth Anna is reagált, mindketten Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter lemondását követelték. Magyar Péter Facebookon követelte Gulyás azonnali lemondását, míg Donáth Anna a Miniszterelnökség felelősségét hangsúlyozta.

A Miniszterelnökség közleményt adott ki az ügyben, de érdemben nem reagált a vádakra. A rövid szöveg alapvetően Magyar Pétert támadja, az üggyel kapcsolatban pedig csak annyit ír, hogy „az Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság nem tartozik Gulyás Gergelyhez”. A közleményben Magyar Pétert azzal vádolják, hogy „a családját pénzért és hatalomért bármikor eláruló Magyar Péter aggodalma a gyermekekért álszent, különösen álszent annak aggódása, akinek bizalmasa piramisjátékkal súlyos bűncselekményt elkövetve családok tucatjait tette tönkre. A feleségét lehallgató Magyar Péter felkészületlenségéről semmi nem mond többet, minthogy az Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság nem tartozik Gulyás Gergelyhez”.

A Népszava szerint az idén február 24-től hatályos, „a Miniszterelnökség Szervezeti és Működési Szabályzatáról” szóló rendelete alapján az említett államtitkárság, amely azt a tábort szervezte, ahol Kunstár is megjelent, a miniszterelnök általános helyetteséhez, vagyis Semjén Zsolthoz tartozik, nem Gulyáshoz. A Miniszterelnökség szerint „helyes, ha a nemzetiségi táborokat a kormány támogatja. Kizárólag a szervezők felelőssége, hogy ezekbe a táborokba kiket hívnak meg”. Az említett államtitkárság a Miniszterelnökségen belül működik, felügyeletét Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes látja el, vezetője pedig Soltész Miklós államtitkár.