Vigyázat: csattanó maszlagot találtak egy hazai áruház zöldbabjában

Gyorsfagyasztott zöldhüvelyű vágott zöldbabot hívott vissza a forgalomból az Auchan, mivel a Nébih szerint akár csattanó maszlagot is tartalmazhat a 450 grammos termék. A vásárlókat arra kérik, hogy ne fogyasszák el a megvásárolt árut, hanem vigyék vissza a legközelebbi Auchan áruházba, ahol akár blokk nélkül is visszaveszik azt. A csattanó maszlag súlyos mérgezést okozhat.

Az Auchan Magyarország Kft. által forgalmazott termék lehetséges szennyeződése miatt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) adott ki visszahívási figyelmeztetést. A hatóság honlapján közzétett tájékoztatás szerint a visszahívott termék tételszáma L.24.366.1.A, minőségmegőrzési ideje 2026.

A Nébih arra kéri a fogyasztókat, hogy az ismertetett azonosító adatokkal rendelkező zöldbabot ne fogyasszák el, és vigyék vissza azt bármelyik Auchan áruházba, ahol az árát blokk nélkül is megtérítik.

A csattanó maszlag egy tropán alkaloidokat tartalmazó, mérgező gyomnövény. Eddig több mint 200 tropán alkaloidot azonosítottak különböző növényekben, amelyek élelmiszerekbe és takarmányokba a betakarítás során kerülhetnek be, gyomnövényekből eredő szennyeződésként. Időről időre előfordulhatnak a fagyasztott zöldbabok között is. Fogyasztását követően pupillatágulás, látási problémák, szájszárazság, gyengeség, kimerültség, szomjúság, szédülés tünetek jelentkezhetnek.

Ezek a vegyületek nagyobb mennyiségben a szervezetbe jutva befolyásolhatják a központi és a vegetatív idegrendszer működését, szájszárazságot, pupillatágulást, szívritmuszavart és egyéb idegrendszeri tüneteket okozhatnak.

A Nébih tájékoztatása szerint a közismert tropán alkaloidok közé tartozik az atropin, amelyet gyógyászati célra is felhasználnak. Az atropin és szkopolamin határértéke jelenleg csak csecsemők és kisgyermekek számára készült bizonyos élelmiszerekre van megállapítva. A termékvisszahívás kizárólag erre a termékre vonatkozik.