Fiatal férfi vádat kapott halálos baleset okozásáért

Vádat emelt a Debreceni Járási Ügyészség egy fiatal férfi ellen, aki két évvel ezelőtt ellopott egy kisteherautót, és halálos közúti balesetet okozott Balmazújváros közelében.

A Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség tájékoztatása szerint a vádlott egy helyi kertészetben dolgozott, ahol munkaadója rendelkezésére bocsátott egy kistehergépkocsit. 2022. július 22-én a jogosítvánnyal nem rendelkező vádlott a reggeli órákban a tulajdonos engedélye nélkül használta a járművet, és Balmazújváros környékén közlekedett vele. A vádlott nem vette észre időben az út szélén haladó nyugdíjas kerékpárost, és a napsütés zavaró hatása miatt figyelmetlenségből, fékezés nélkül elütötte. Az idős férfi a helyszínen életét vesztette.

A Debreceni Járási Ügyészség a fiatal férfira felfüggesztett fiatalkorúak fogháza büntetést javasolt, valamint pártfogó felügyeletét és a közúti járművezetéstől való örökös eltiltást kezdeményezte a halálos közúti baleset gondatlan okozása és jármű önkényes elvételének bűntette miatt. A járási ügyészség a büntetővégzés meghozatalára irányuló vádiratban indítványt tett arra, hogy a járásbíróság a vádlottat halmazati büntetésként fiatalkorúak fogháza büntetésre ítélje, melynek végrehajtását próbaidőre függessze fel és állapítsa meg, hogy a fiatalkorú a próbaidő tartama alatt pártfogó felügyelet alatt áll, továbbá végleges hatállyal tiltsa el őt a közúti járművek vezetésétől.