Fegyveres támadás az Egyesült Államok libanoni nagykövetségénél

Fegyveresek szerdán megtámadták az Egyesült Államok libanoni nagykövetségét, a hadsereg egy szíriai állampolgárságú férfit elfogott és kórházba szállított.

A hadsereg szerint a támadásban részt vevő fegyvereseket megsebesítették, azonban a támadás indítéka egyelőre ismeretlen maradt. A Bejrúttól északra található Aukarban lévő amerikai nagykövetség épületénél kialakult tűzharc részleteiről nem közöltek további információkat. Az MTI jelentése szerint a hadsereg nem részletezte, hány fegyveres vett részt a tűzharcban.

Az AP hírügynökség forrásai szerint a támadásban négy terrorista vett részt, köztük egy sofőr és három lövöldöző. Az elfogott terrorista egy társát a tűzharc során lelőtték, egy másik pedig megszökött a helyszínről. Az amerikai nagykövetség megerősítette, hogy a támadás során egyetlen munkatársuk sem sérült meg, azonban a lövöldözés során megsérült a nagykövetség egyik biztonsági őre. A libanoni biztonsági erők, valamint a nagykövetség őrei gyorsan reagáltak az eseményekre.

A libanoni hadsereg szerint a támadás motivációja nem tisztázott, de a helyi médiában közzétett felvételeken az elfogott fegyveres fekete mellényén az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet nevének angol rövidítése (IS), valamint arab nyelvű változata is látható volt. A tűzpárbaj a követség épületénél közel fél órán át tartott.

Az Egyesült Államok bejrúti nagykövetségét a múltban többször is érték támadások. Az 1983-as évben végrehajtott legsúlyosabb terrortámadás során 63 ember vesztette életét. Ezt követően a nagykövetséget Bejrút központjából Aukar külvárosába költöztették. Az új helyszínen 1984-ben is történt egy támadás. Tavaly szeptemberben egy libanoni férfi támadt meg egyedül az épületet, akit őrizetbe vettek, sebesülést nem okozva. Egy hónappal később több száz tüntető ütközött össze a libanoni biztonsági erőkkel az amerikai nagykövetség közelében egy olyan demonstráción, amelyen a gázai palesztin lakossággal és a Hamász palesztin terrorszervezettel szimpatizálók vettek részt.