Hatalmas, új építésű házával támadják Budafok fideszes polgármesterét

A budafoki politikai küzdelemben az ellenzék a fideszes polgármester, Karsay Ferenc hatalmas, új építésű családi házát veszi célba, kérdőjelezve annak finanszírozását.

A XXII. kerületi választási kampányban az ellenzék a kerületet 2014 óta vezető fideszes polgármester, Karsay Ferenc otthonának építési körülményeit firtatja. Az épület alapozása 5,4 méter mély, és egy föld alatti pincerendszerhez kapcsolódik. Az ellenzék szerint a polgármester vagyonbevallása nem tükrözi, hogy miből finanszírozták a nagyvonalú építkezést, amelynek nettó alapterülete 381 nm.

Szecsődi Andrea építőmérnök, építési igazságügyi szakértő szerint a ház 247 millió forintból építhető meg, de a végső összeg a gépszettől és burkolatoktól függően akár 350 millió forint is lehet, a telek értékét nem számítva.

Perlai Zoltán, a Demokratikus Koalíció politikusa és az ellenzék budafok-tétényi polgármesterjelöltje arra kérte Karsay Ferencet, hogy mutassa be azokat az adatokat és iratokat, amelyekkel alátámaszthatja az építkezés finanszírozását. Perlai szerint a kerület vezetője átláthatatlanná tette az önkormányzati költéseket.

Karsay Ferenc magyarázata szerint a telket 15 évvel ezelőtt vásárolták, és húsvétkor költözött be családjának három generációja. A polgármester szerint a ház építésébe mindenki beletette a magáét, és saját munkával építették fel otthonukat. A vagyonnyilatkozatában a házat akkor fogja feltüntetni, amikor az elkészül, és állítása szerint a törvényi előírásoknak mindig is eleget tett.

A polgármester 2024-es januári vagyonnyilatkozatából kiderül, hogy a 775 nm-es építési telek egyedüli tulajdonosa, havi illetménye bruttó 1,3 millió forint, készpénzben 16 millió forintot tart, és jelentős összeggel tartozik pénzintézeteknek és magánszemélyeknek.