Orosz kém volt a moldovai hadsereg egykori vezérkari főnöke

Bizalmas információkat szolgáltatott az orosz katonai hírszerzésnek Igor Gorgan, a moldovai hadsereg korábbi vezérkari főnöke, több nyugati, ukrán és moldovai lap értesülései szerint.

Igor Gorgant a hatalomváltás után, Maia Sandu nyugatbarát elnök 2021-es hatalomra kerülésekor váltották le. A vádak szerint Gorgan a moldovai haderőben ápolt kapcsolatait használta fel arra, hogy bizalmas információkat adjon át az orosz katonai hírszerzésnek.

A jelentések szerint Gorgan nem csak Moldova belügyeiről, hanem az Ukrajnába irányuló fegyverszállítmányokról is tájékoztatta Moszkvát. Alekszej Makarov ezredes, az orosz GRU tisztje volt az, aki a kapcsolatot tartotta Gorgannal. Gorgan 2022 áprilisa és 2023 júliusa között jelentett az oroszoknak, majd megszakította velük a kapcsolatot, amikor az UNHCR moldovai irodájában kapott állást.

Igor Gorgan többször is betöltötte a vezérkari főnök pozícióját oroszbarát kormányok idején, először 2013 és 2016 között, majd 2019 és 2021 között.

Maia Sandu elnök kabinetjének reakciója a jelentésre az volt, hogy bejelentették: megvonják Gorgan összes kitüntetését és katonai rendfokozatát.

A nemzetközi hírekben egy másik, orosz kapcsolatokkal rendelkező személy is felbukkant. Párizsban egy 26 éves, ukrajnai származású orosz férfi felrobbantotta magát egy hotelszobában, súlyos égési sérüléseket szenvedve. A hatóságok jelentős mennyiségű, robbanószerek gyártásához használatos anyagot foglaltak le a szobájában. Az eset kapcsán bombamerénylet és terrortámadás szervezése miatt indítottak eljárást, de a férfi motivációja egyelőre ismeretlen. Tudni csak annyit lehet róla, hogy orosz és ukrán állampolgársággal is rendelkezik.

A francia hatóságok hétfőn letartóztattak egy oroszul beszélő férfit, aki a párizsi Charles de Gaulle repülőtérhez közeli szállodai szobájában robbanóanyagot találtak. A BFM szerint a férfi robbanószerkezetet próbált készíteni, és a francia hírszerző szolgálat (DGSI) átvette az ügyet. A Figaro szerint a letartóztatott 26 éves férfi oroszbarát ukrán állampolgár, akit merénylet kitervelésével gyanúsítanak, és a robbanószerkezet barkácsolása közben meg is sérült, a kórházban vették őrizetbe. A DGSI kihallgatja a férfit, és az egyik hatósági feltételezés szerint a Charles de Gaulle repülőtérről Ukrajnába tartó szállítmányban akart kárt tenni. A Reutersnek a francia terrorizmusellenes ügyészségen (PNAT) dolgozó forrása szerint a férfi magát robbantotta fel a szállodai szobájában, és tűzoltók látták el, miután „jelentős égési sérüléseket szenvedett”. Ugyanezen forrás szerint a PNAT a kémelhárítással együttműködve terrorista összeesküvésben való részvétel gyanújával indított nyomozást.

Franciaországban a legmagasabb készültség van érvényben, mivel kevesebb mint két hónap van hátra a párizsi olimpiáig, amelyet nagyon bonyolult geopolitikai helyzetben, az ukrajnai és gázai háborúkkal párhuzamosan tartanak, és ez komoly biztonsági kihívást jelent. A francia hatóságok az utóbbi hetekben kapcsoltak le már le nőgyűlölő francia incelt és iszlamista kapcsolatokkal rendelkező csecsen tinit is, és ezek csak az utóbbiak a 2017 óta eltervezett és meghiúsított mintegy félszáz merénylet közül.

A terrorellenes ügyészség szerint a Donbaszból származó gyanúsított vállaltan oroszbarát elkötelezettségű, két évig harcolt az orosz hadsereg kötelékében. A francia titkosszolgálatok az év eleje óta három, 2017 óta pedig ötven terrorcselekményt hiúsítottak meg.