Stróman a magyar közpénzek világában: Bodnár Fanni története

Magyarországon nem ritkák a strómanügyek, de olyan eset, hogy egy stróman maga meséljen arról, hogyan használták fel egy közpénzeket behúzó cégben, még nem fordult elő. Magyarországon időről időre előkerülnek strómanügyek, amelyek közül néhány valóban strómanügynek tűnik, de egy stróman szemszögéből elmesélt eset különösen figyelemre méltó.

Tasó László, a Nyírség fideszes ura unokaöccse, Tasó János, sikeresen nyerte el a választókerület településeinek uniós pályázatait, ehhez azonban szüksége volt egy hivatalos cégen kívül egy másik vállalkozásra is. Ebben a szerepben Bodnár Fanni vállalkozása, a Truck-Food került bevetésre. Bodnár először a nyíradonyi polgármesteri hivatalban dolgozott, ahol megismerkedett Czifra Erzsébettel, aki később állást ajánlott neki férjével, Tasó Jánossal közös vállalkozásukban, a T+C Companyban, majd arra kérte, hogy adja a nevét egy alvó építőipari céghez.

A cég azonban nem várt nehézségekbe ütközött, Tasó János vállalkozása csődbe ment, és magával rántotta Bodnár Fanni strómancégét is. A történet részleteiről ebben a cikkben számolunk be. Bodnár Fanni végül magára maradt egy 300 millió forintos adóssággal, amelyet a hatóságok rajta próbálnak behajtani. A cég adósságai 2020-ra elértek a 748 millió forintot, és ebben az évben indultak először végrehajtások a céggel szemben.

Bodnár Fanni az interjúban elmondta, hogy nem hajlandó elfogadni a helyzetet, és nem akarja mások adósságát finanszírozni. Két gyermekes anyaként a családja jövője a legfontosabb számára, és nem kíván mások hibáiért fizetni. A NAV vizsgálatot indított a T+C Company és a Truck-Food vezető tisztviselőinek felelősségének ügyében, Bodnár pedig arról számolt be, a nyomozóktól tanulta meg, mit is jelent az, hogy stróman.

Bodnár Fanni beszámolt arról is, hogy a cég olyan munkákba vágott bele, amelyekre maguktól nem pályáztak volna, de "a Nagy Sas elrendelte". A Nagy Sasról kiderült, hogy Tasó László képviselőre utal, akiről Bodnár fültanúja volt, amint Tasó János és a nagybátyja között folytatott telefonbeszélgetések során a projektek állapotáról érdeklődött. Tasó László azonban próbál elhatárolódni Tasó Jánostól, és a helyi Fidesz által kiadott újságban azt írta, hogy "a ravaszul összerakott hazugságokkal ellentétben, a vérrokonommal sem voltam és vagyok üzleti kapcsolatban, akinek súlyos erkölcsi és anyagi károkozása megbocsáthatatlan".

2023 őszén végül kommandósok kíséretében tartottak házkutatást Bodnár Fanninál, és tudomása szerint Tasó Jánosnál és Czifra Erzsébetnél is. A T+C Company és a Truck-Food jelenleg felszámolás alatt áll. Tasó László ellen korábban az Integritás Hatóság is eljárást indított a magánerdejébe uniós forrásból építtetett lombkoronasétány miatt, amelyre a képviselő a koncepciós eljárások hangulatára emlékeztető Integritás Hatóság jelentésével válaszolt.