Egy magyar nő, aki New York legmocskosabb helyeit takarítja

Székesfehérvárról indult és ma már New Yorkban segít másoknak: Fodor Barbara a város legmocskosabb lakásait takarítja ingyen, ezzel javítva az ott élők lelkiállapotát.

Fodor Barbara, aki eredetileg Székesfehérvárról származik, egy nem mindennapi hivatást választott magának: New York legmocskosabb helyein takarít, és ezt teljesen ingyen teszi, hogy segítse az ott élők lelkiállapotát. A depresszióval küzdő nő 21 éves korában döntött úgy, hogy változtat az életén, és tizenegy évvel ezelőtt kiköltözött New Yorkba, ahol végül szerelmet és családot is talált.

Barbara a YouTube-on fedezte fel ezt az extrém hivatást, amikor egy finn takarítónő videóira bukkant, aki rendkívül koszos lakásokat tett rendbe. Azóta Barbara is elkezdte dokumentálni a takarításait, és bár eleinte nem keresett pénzt a videózással, mára már közel százezer feliratkozója van a csatornáján. A videózásból származó bevétel lehetővé teszi számára, hogy kényelmes életet éljen, de hangsúlyozza, hogy nem a pénz a legfontosabb motivációja.

Barbara munkájában rendkívül nehéz körülményekkel találkozik: a lakások gyakran tele vannak kosz, csótány, ürülék és vizelet keverékével. Elmesélte, hogy volt olyan hely, ahol heroinos tűk, rothadt étel, véres tamponbetétek, valamint állati és emberi ürülék borította a teret. A mocsok mögött gyakran megrendítő történetek húzódnak meg, mint például az a 74 éves néni esete, aki hónapok óta egy vödörnyi vizeletet gyűjtögetett.

A mentális betegségekkel és a depresszióval kapcsolatos tapasztalatai alapján Barbara úgy véli, hogy ezek a problémák egyre inkább terjednek, különösen a covid óta. A WHO adatai szerint a depresszió világszerte körülbelül 280 millió embert érint, mégis tabutémának számít. Barbara története inspiráló példa arra, hogy néha a legnagyobb változások vezetnek el a boldogsághoz, és arra buzdít, hogy merjünk nagyot álmodni és megvalósítani azt, amit szeretnénk.