Egy magyar ápolónő és egy amerikai pilóta háborús története

Nyolcvan évvel ezelőtt, a második világháború idején egy magyar ápolónőt, Szapper Ilonát internáltak, mert túlságosan kedves volt egy amerikai pilótával, Louis Bennel. Egy kollégája, Zimmermann Gusztávné féltékenységből vagy hazafiságból jelentette fel, amiért később őt ítélték el fasiszta propaganda terjesztéséért.

A történet hátterében állhatott szerelmi háromszög vagy bosszú is. A szövetségesek 1944-ben bombázták Magyarországot, amit a Harmadik Birodalom részeként kezeltek. A támadások során a péti nitrogénművek is célba kerültek, ahol a magyarok 16 szövetséges gépet lőttek le. Az egyik lelőtt vadászgép pilótája, Louis Benne, a veszprémi kórházba került, ahol Szapper Ilona gondoskodott róla. Az ápolónő különös figyelmet fordított a sebesült amerikai pilótára, ami végül internálásához vezetett. Egy névtelen újságcikk alapján figyeltek fel rá, amit kiderült, hogy Zimmermann Gusztávné írt. A háború után Szapper Ilona feljelentette a cikk szerzőjét, és a bíróság Zimmermanné-t találta bűnösnek.

Louis Benne-t kimenekítették a kórházból, mivel többen megpróbálták őt megtámadni. A pilótát tévesen egy német tisztnek tulajdonította a gépe lelövését, holott Debrődy György magyar vadászpilóta volt az, aki lelőtte. Benne a háború után alezredesként szerelt le a hadseregből. Szapper Ilona sorsa ismeretlen maradt, elképzelhető, hogy férjhez ment és más néven élt tovább.

Debrődy György, aki lelőtte Benne gépét, 1939-ben kezdte pályafutását a Horthy Miklós Repülő Akadémián, és 1942-ben avatták hadnaggyá. Ő volt az egyik legeredményesebb magyar vadászpilóta 26 igazolt légi győzelemmel. Utolsó légiharcában átlőtt hassal is sikerült leszállnia. A háború után az Egyesült Államokba költözött, ahol a Pan Am légitársaságnál dolgozott, és a 60-as években sikerült eltávolíttatnia egy világháborús repeszt a testéből.