Újlipótvárosi hentesüzlet bezárása után előkerült a múlt

Közel egy évszázad után zárta be kapuit az újlipótvárosi hentesüzlet, ahol a falon még a háború utáni jegyrendszer árai köszönnek vissza.

Az újlipótvárosi Húsimádó néven ismert hentesüzlet falán a múlt századbeli árakat tükröző feliratokat fedezték fel. A bolt, mely 95 évig állt a vásárlók szolgálatában, májusban zárt be, és helyén hamarosan egy hamburgerező nyílhat.

A falon olvasható árak az 1948-as években érvényesek voltak, amikor a cukor még jegyrendszer alatt volt, majd az 1948. november 13-án életbe lépett áremelés után vált szabadon vásárolhatóvá. A feliratok szerint egy kiló por- vagy kristálycukor 6,5 forintba, míg a kockacukor 7,3 forintba került.

A hentesüzlet falán található feliratok egy része októberi dátumot visel, ami valószínűleg az ajtó túloldalán lévő árak felírásának idejében került eltakarásra.

Az épület, amelyben a hentesüzlet működött, a Tátra, a Katona József, a Pannónia és a Raoul Wallenberg utcák által határolt területen található, és a Turul Magyar Országos Biztosító projektjeként épült 1928-29-ben. A házat sokan csak Turul-házként ismerik, és jelenleg 146 lakást foglal magában.