Dobrev Klára szerint Orbán Viktor az uniós támogatások felfüggesztésének felelőse

A Demokratikus Koalíció (DK) listavezetője, Dobrev Klára szerint az uniós támogatások felfüggesztéséért kizárólag Orbán Viktor a felelős. Dobrev Klára hangsúlyozza, hogy az uniós pénzeket akkor kellene Magyarországnak megkapnia, ha azokat már nem tudja ellopni Mészáros Lőrinc. A politikus nem támogatja előre Ursula von der Leyen újabb elnökségét, mivel senki nem kaphat biankó csekket. Dobrev úgy véli, az európai politika balra tolódik, és a DK három ügyet kommunikál sikerként, amelyek fontosak, függetlenül a konkrét következményektől.

A DK listavezetője szerint a magyar embereknek, önkormányzatoknak és a kis- és középvállalkozásoknak kellene megkapniuk az uniós pénzeket, nem pedig Mészáros Lőrincnek. Dobrev Klára hangsúlyozza, hogy a pénzeket akkor kell feloldani, amint a magyar kormány garantálja, hogy azok nem kerülnek Mészáros Lőrinc zsebébe.

A DK a teljes javaslatcsomagot benyújtotta az Országgyűlésnek, amelynek elfogadása esetén már érkezhetne az uniós támogatás. Dobrev szerint azonban Orbán Viktor az oka annak, hogy a pénzek nem érkeznek.

Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a magyar kormány az igazságügyi reform elfogadása után hozzáférjen nagyjából tízmilliárd eurónyi forráshoz. Dobrev Klára szerint a jogszabályoknak meg kell felelni, és az Európai Bizottság úgy látta, hogy a jogszabályoknak így már megfelelünk.

Az Európai Parlament úgy döntött, hogy a tízmilliárd euró felszabadítása miatt beperli a bizottságot. Dobrev Klára szerint az Európai Parlament álláspontja szerint az Orbán-rendszer továbbra sem garantálja, hogy ezek a pénzek a magyar emberekhez kerülnek.

A Demokratikus Koalíció képviselői a szavazáson tartózkodtak, mert nem tudtak elmenni. Dobrev hangsúlyozza, hogy az európai uniós támogatások felfüggesztésének egyetlen felelőse Orbán Viktor, és a pénzeket csak akkor lehet hazahozni, ha Orbán és a rendszere abbahagyja a lopást.

A DK listavezetője szerint az uniós pénzügyi kényszerítő eszközök használata ambivalens ügy a magyar politikában. A Demokratikus Koalíció következetes abban, hogy ők az Orbán-rendszer legádázabb ellenfelei. Dobrev Klára szerint azok, akik szerint a magyar embereknek többet árt, ha a pénzek nem jönnek, mint amennyire a rendszernek fáj, azok valószínűleg a NER rendszerében szocializálódtak az elmúlt években.

Dobrev Klára szerint az Európai Parlamentnek egyre fontosabb szerepe kell, hogy legyen az Európai Unióban, és az Európai Tanács egy közvetett felhatalmazású szerv. Az Európai Parlament a programokat fogja mérlegelni, és az Európa-párti erőknek hasonló többségük lesz, mint az elmúlt öt évben.

A DK három fő eredménnyel kampányol: az európai minimálbér, az egészségügyi unió és a globális minimumadó ügyével. Dobrev Klára szerint az európai minimálbér-szabályozás célja, hogy az európai minimálbérek emelkedjenek, és kötelező felzárkózást ír elő. Az európai minimálbér bevezetése fontos lépés, mert Európa rájött, hogy a neoliberális politika fals irány volt.

A globális minimumadó kapcsán Dobrev Klára szerint siker akkor lesz, amikor az Orbán-rendszer megbukik. Az adóverseny káros, és örül, hogy Európa rálépett erre az útra.

Az egészségügyi unió sikerként kommunikált ügye kapcsán Dobrev Klára elmondta, hogy az egészségügy nem olyan téma, amivel egyetlen képviselő foglalkozott csak, és Ujhelyi István munkája nagyon fontos volt ebben.