Most csak Ukrajnán keresztül érkezik földgáz Európába

Kedd óta kizárólag az Ukrajna alatt futó Testvériség vezetéken keresztül érkezik Európába földgáz a Gazpromtól, ami komoly kockázatot jelenthet a kontinens ellátásában.

A G7 szerint a Török Áramlat vezetéken keresztül történő gázszállítás karbantartás miatt állt le, ami Magyarország ellátását is érinti, hiszen jelenleg több földgáz távozik az országból, mint amennyi beérkezik. A háború előtt még négy vezetéken keresztül érkezett orosz gáz Európába, de a Gazprom májusban leállította a tranzitot a Jamalon, és az Északi Áramlaton is akadozott az ellátás, ami a vezeték felrobbantása után teljesen megszűnt. Ezek a változások drasztikusan csökkentették az európai orosz vezetékes gázimportot: az elmúlt másfél évben a napi behozatal soha nem haladta meg a 100 millió köbmétert, az átlag pedig 75 millió köbméter alatt maradt.

Az Északi Áramlat felrobbantása óta az orosz gáz fele Ukrajnán, a másik fele a déli útvonalon, a Török Áramlaton keresztül érkezett. A karbantartás miatt most az utóbbi útvonal esik ki, ami napokig tartó csökkent behozatalt jelent, legfeljebb napi 35–40 millió köbméterrel.

A jelenlegi helyzetet tovább bonyolítja, hogy 2024 végén lejár az Ukrajna és Oroszország közötti gáztranzit-szerződés, és jelen állás szerint kis hajlandóság mutatkozik a megállapodás meghosszabbítására, különösen ukrán részről. Ha nem sikerül megegyezniük, Európa 2025-től hasonló tervezett leállások idején akár teljesen orosz gáz nélkül maradhat.