Izgalmas hallgatói startupok indultak a Corvinus Boost Programmal

Lezárult a Corvinus Egyetem vállalkozásindítást segítő, Boost pilot programja, amelynek az új Gellért Campus épülete adott otthont. A platform 2024. március 22-én indult, oktatók és mentorok segítségével váltak a hallgatói ötletek valós kezdeményezésekké. Baranyai Dávid és Vauver Adrienn programmenedzser az Indexnek beszélt a tréning különlegességéről, és a legjobb projektek képviselői bemutatták forradalmi megoldásaikat.

„Azért hívtuk életre a Boost Programot, mert úgy éreztük, hogy a hallgatóink képviselik a legnagyobb értéket. A vállalkozói tehetségmenedzsmentben szerettünk volna egy új fórumot létrehozni, ahol a hallgatók az ötleteiket kifejleszthetik és egy miniversenyben be is tudják mutatni az egyetemi közösségnek" – fejtette ki Baranyai Dávid.

A Corvinus vegyes csapatoknak, más egyetem hallgatóinak is kinyitotta a lehetőséget, így több csapatban a corvinusos közgazdász- vagy marketinghallgató mellett volt, aki a műegyetemről, képzőművészeti vagy épp orvosi egyetemről jött.

Építkezési kockázatelemző lett aranyérmes

A Boost Program legígéretesebb induló vállalkozásának a Provist csapatát találta a szakmai zsűri. A csapat egyik tagja, Mátó Sára elmondta, hogy az egyetem közösségi oldalán olvasott a képzésről, és barátai, Ajide Dániel és Balog Botond BME-n végzős építőmérnök hallgatók szerettek volna vállalkozást indítani. A győztes csapat egy AI-alapú, tenderpályázatokra specializálódott árazószoftverrel érkezett a Boost Programba.

„Sokan nem gondolnák, de a felújítás sokszor nagyobb költséget jelent, mint nulláról felépíteni az egészet" – tette hozzá Ajide Dániel.

A vállalkozási szemlélet sikerkulcs

Baranyai Dávid szerint a vállalkozási készségek fejlesztése akkor is hasznos, ha később alkalmazottként helyezkedik el az ember. „Fontos, hogy magunk alakíthatjuk a jövőnket, nem az anyósülésen ülünk, hanem mi fogjuk a kormányt" – hangsúlyozta.

A kurzusra 74-en jelentkeztek, felük corvinusos hallgató volt, a többiek más egyetemről csatlakoztak hozzájuk. Vauver Adrienn programiroda-vezető szerint a cél egy egymást támogató nemzetközi interdiszciplináris közösség építése volt.

Mobilakus e-bike nyerte el a második helyet

A második helyezett a PuliBikes vállalkozás lett, amelynek tagja, Szekeres Botond elmondta, hogy a program során fogalmazódott meg bennük a kivehető akkus városi elektromos kerékpár piacralépési stratégiája. „A zsúfolt városi közlekedésre előremutató megoldás lehet a környezetkímélő elektromos kerékpár használata" – egészítette ki.

Határokon átívelő szemlélet

„Szinte minden második résztvevő itt élő külföldi diák volt, ami szintén a nemzetközi szemlélet irányába mutat" – részletezte Baranyai Dávid. Az EcoVille üzleti modelljét dolgozta ki a szakmai zsűri által bronzérmesnek ítélt csapat, amely a faültetést tűzte ki célul Kenyában.

A jövő problémáira találnak megoldást

A Boost Program erejét mutatja, hogy már van olyan résztvevő csapat, amely már befektetőkkel tárgyal. Baranyai Dávid szerint a Corvinus a tréninggel megadja a szükséges kezdő lendületet a fiataloknak.

Saját életükből merítenek

Tazaki Kazuma, a Corvinus Egyetem hallgatója a Forfood tervezésébe kezdett, ami kis vendéglátóknak segít új ügyfelek elérésében. Mátó Sára szerint sikeres az a projekt lehet, amely a saját problémánk megoldására épül. Ajide Dániel értékelte, hogy a mentorok további segítséget ajánlottak fel a program lezárása után.

Akik már befutottak

Baranyai Dávid kiemelte, hogy több corvinusos hallgató indított már sikeres vállalkozást, például a Seon, amely képes kiszűrni a lehetséges csalásokat online tranzakcióknál. Egy másik sikeres vállalkozás a Munch, amely lehetőséget ad éttermeknek, boltoknak, hogy a fel nem használt ételeket, alapanyagokat kedvezményesen értékesítsék.

(Ez a támogatott szerkesztőségi tartalom a Budapesti Corvinus Egyetem közreműködésével jött létre.)

(Borítókép: Baranyai Dávid, Vauver Adrienn, Balog Botond, Ajide Dániel és Mátó Sára. Fotó: Papajcsik Péter / Index)