TikTok kibertámadás: Feltörték többek között a CNN-t, de Paris Hilton fiókját nem sikerült

A TikTok videómegosztó platformot kibertámadás érte, amely során több márka és influenszer fiókját is célba vették, köztük a CNN és a Sony profilját, amelyek közül előbbit sikerült feltörniük, míg Paris Hilton fiókját nem sikerült illetékteleneknek megszerezniük. A támadás részleteiről keveset tudni, de a TikTok szóvivője szerint a támadók többeket kizártak a saját fiókjukból.

A TikTok, melynek tulajdonosa a kínai ByteDance, a BBC-nek és a TechCrunch-nak megerősítette a támadást, és azt közölte, hogy a támadók csak "igen kis számú" profilt sikerült feltörniük, és intézkedtek a támadások jövőbeli kivédése érdekében. A TikTok együttműködik az érintett felhasználókkal, hogy a lehető leghamarabb helyreállítsák a hozzáférést a fiókokhoz.

A TikTok szóvivője hangsúlyozta a platform elkötelezettségét a felhasználói fiókok integritásának megőrzése mellett, és ígéretet tett arra, hogy folyamatosan figyelik a további gyanús tevékenységeket. A támadásokban érintett fiókok egyike sem tett közzé tartalmat, így a hackerek céljai nem egyértelműek. A támadás a TikTok közvetlen üzenetein keresztül továbbított rosszindulatú programokkal terjedhetett, amelyek befolyásolhatták a fióktulajdonosok profiljukhoz való hozzáférését. A CNN fiókját még múlt héten törhette fel egy hacker, ezért a fiókot több napra el kellett távolítani.

A TikTok jövője az Egyesült Államokban kérdéses lehet, mivel az amerikai kormány nem érzi biztonságban a felhasználók adatait. Joe Biden amerikai elnök által áprilisban aláírt törvényjavaslat arra kényszeríti a ByteDance-t, hogy eladja az alkalmazást, vagy eltiltják az Egyesült Államokban való működésétől. A vállalat vezetése válaszában kijelentette, hogy nem hajlandóak eladni a céget, és arra számítanak, hogy nyertesként jönnek majd ki az ügyből. Amennyiben ez nem történik meg, a platform működését megtilthatják az Egyesült Államokban.

A jogi csatározással egyidőben azonban a videómegosztó platform egyre népszerűbb a politikusok körében, akik ezen a csatornán érnék el a fiatal választóikat. Az alkalmazás egyik nagy kritikusa, Donald Trump éppen a héten töltötte fel első videóját, ezzel is erősítve elnöki kampányát, annak ellenére, hogy elnöksége idején nemzetbiztonsági okokból megpróbálta betiltani azt. A TikTok betiltása most is napirenden van, és a 170 milliós amerikai felhasználói táborával jelentős befolyással van az emberekre, egy, az elnökválasztáshoz közeli sikeres támadás pedig nem vetne jó fényt a platformra. A TikTokot közel 170 millióan használják az Egyesült Államokban, és bár kevesebben, mint az Instagramot vagy a Facebookot, gyorsan növekszik a népszerűsége.