A BKK új terveket jelentett be, Karácsony Gergely is megszólalt

Budapest közlekedésének zöldítése érdekében a BKK jelentős trolibusz-fejlesztéseket tervez a közeljövőben, amelyek révén a hálózat akár 300 kilométerre is bővülhet, és 160 új trolibusz érkezhet a fővárosba.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) új terveket ismertetett, amelyek szerint a következő években új trolibuszvonalak létesülhetnek, és a meglévők is meghosszabbodhatnak, így a hálózat akár 300 kilométerre is kiterjedhet. A fejlesztések célja, hogy a közösségi közlekedést használók száz százalékban elektromos hajtású járművekkel utazhassanak. A városvezetés a választások előtti napokban hozta nyilvánosságra a híreket.

A BKK szakemberei által bemutatott négy pontból álló csomag részeként a következő években jelentős hálózatbővítés és új járművek érkezése várható. Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere kiemelte, hogy a közösségi közlekedés eleve zöld, de az elektrifikációval még környezetbarátabbá tehető. A főpolgármester szerint a fővárosi utazások kétharmada már ma is elektromos meghajtású eszközökkel történik, és a fejlesztésekkel további vonalak nyílnak meg, új helyeken lesz felsővezeték, és új járművek érkeznek.

A trolibuszok 2019 óta újra előtérbe kerültek, az akkumulátoros hajtásnak köszönhetően a hálózat is növekedett. A BKK a következő években is nagy hangsúlyt fektet a hálózatfejlesztésre, amelynek eredményeként 2026 végéig közel 190 kilométerre, 2030-ra pedig akár 325 kilométerre is növekedhet a budapesti trolibuszvonalak teljes hossza.

Meghosszabbítják a trolibuszvonalakat

A BKK tervei szerint a 75-ös trolibuszvonalat meghosszabbítják, így közvetlen kapcsolat jöhet létre a XIII. és a X. kerület között. Az 81-es trolibusz útvonala is hosszabb lenne, és új felsővezeték-kapcsolat épülne az Állatkerti körút és a Kós Károly sétány kereszteződésében. A 72-es trolibuszvonalat 2026-ig Kőbánya alsóig tervezik meghosszabbítani, és új városrészekben is megjelenhetnek a trolibuszok, például Alsórákoson, Óhegyen, Újhegyen és Óbudán.

Új járművek érkeznek

Az elmúlt években 48 új jármű érkezett, amelyek alacsony padlósak és felsővezeték nélküli szakaszokon is képesek önjáró módban közlekedni. A következő lépésben további 160 új trolibusszal bővülhet a járműpark. A beszerzési folyamat már elindult, és négy cég jelezte részvételét: az Ikarus, a Skoda, a Solaris és a Bozankaya. A fejlesztéseket európai uniós források felhasználásával tervezi megvalósítani a BKK.