Brit választási vita: Bevándorlás és egészségügy a fókuszban

A bevándorlás, az egészségügy, az adórendszer és a megélhetés voltak a témái Rishi Sunak konzervatív párti brit miniszterelnök és Sir Keir Starmer, a Munkáspárt vezetője közötti első televíziós választási vitának. A nézők többsége Starmer teljesítményét értékelte jobbnak a vita utáni gyorsfelmérés szerint.

A két politikus kedd este vitázott először televízióban, ahol a bevándorlás kérdése kapott nagy hangsúlyt. Sunak megerősítette, hogy a július 4-i választások után, amennyiben ő marad a miniszterelnök, még abban a hónapban elindítaná a Nagy-Britanniába illegálisan érkező menedékkérők Ruandába történő áttelepítését, amely programot még Boris Johnson kötött meg a ruandai kormánnyal 2022 tavaszán.

Starmer a Munkáspárt részéről hangsúlyozta, hogy kormányra kerülésük esetén az embercsempész szervezetek elleni harcot tennék prioritássá, és egy új határvédelmi parancsnokságot hoznának létre. Azt is hozzátette, hogy a ruandai áttelepítési programot azonnal leállítanák, és az erre szánt pénzt a határbiztonság erősítésére fordítanák.

A ruandai tervet illetően Starmer szerint ez a megoldás nem hatékony, mivel évente csak néhány száz embert lehetne így áttelepíteni, ami az illegális bevándorlók számának egy százalékát sem éri el. Sunak viszont úgy véli, hogy a program elrettentő hatású, és említette, hogy a csónakos átkelések száma már csökkent is a múlt évben.

Az egészségügyi ellátás állapota is vita tárgya volt, ahol Starmer a konzervatívokat vádolta az NHS tönkretételével, míg Sunak szerint a szolgálat még a koronavírus-járvány hatásait igyekszik leküzdeni. A kormányfő a Labour kiadási terveit kritizálta, míg Starmer a konzervatívok adóemeléseit emelte ki.

A YouGov gyorsfelmérése szerint a nézők 60 százaléka értékelte pozitívan Starmer teljesítményét, míg Sunakot 55 százalék ítélte meg hasonlóan. A megbízhatóság tekintetében Starmer 49 százalékkal, Sunak 39 százalékkal rendelkezett a válaszadók körében. A hétköznapi emberek gondjainak megértésében is Starmer vezetett jelentős előnnyel, a felmérés résztvevőinek 66 százaléka vélekedett így Starmerről, míg Rishi Sunak miniszterelnökről alig 17 százalék mondta ugyanezt. A Munkáspárt a brit politikatörténet utóbbi száz évében példátlan alsóházi többséget érhet el, a Starmer vezette Munkáspárt az összes többi frakció létszámához képest 194 fős többséget szerezhet az alsóházban. Starmer egy sajtótájékoztatón kiemelte a különbséget maga és a Munkáspárt korábbi baloldali vezetője, Jeremy Corbyn között, hangsúlyozva, hogy a brit védelem elengedhetetlen részét alkotják a nukleáris fegyverek, és készen kell állni azok használatára.