Biden szerint Netanjahu saját politikai túlélése miatt nyújtja el a gázai háborút

Joe Biden amerikai elnök a Time magazinnak adott interjújában kifejtette, hogy minden okunk megvan arra következtetni, hogy Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a saját politikai túlélése végett nyújtja el a gázai háborút.

Az izraeli kormány sértetten reagált Biden megjegyzésére, a Guardian szerint a diplomáciai életben szokatlannak minősítve az amerikai elnök szóhasználatát. Netanjahu népszerűsége jelentősen csökkent a Hamász október 7-ei terrortámadása után, amely rávilágított az izraeli védelmi rendszer hiányosságaira. Elemzők szerint, ha jelenleg választásokat tartanának, valószínűleg vereséget szenvedne, ami lehetővé tenné a korrupciós vádakkal kapcsolatos perek folytatását. A választásokat azonban a háború lezárultáig halasztották.

A Time újságírója az interjú során megkérdezte Bident, hogy szerinte Netanjahu politikai túlélési okokból hosszabbítja-e meg a háborút. Az amerikai elnök válasza az volt, hogy nem kívánja kommentálni a helyzetet, de úgy véli, az embereknek megvan minden okuk arra, hogy ilyen következtetéseket levonjanak.

Úgy tűnik, Biden célja az volt, hogy figyelmeztessen, de ne idegenítse el az izraeli miniszterelnököt. Egy újságíró kedden, az interjú megjelenése után rákérdezett, hogy Netanjahu szerint politizál-e a háborúval, mire Biden azt válaszolta, hogy nem hiszi, és hogy egy komoly problémát próbál megoldani.