Megindultak a balatoni nyaralók árai, itt a fordulat az árakban

A Balaton-parti településeken, elsősorban a fővároshoz közelebb eső részeken a lakások átlagos négyzetméterára jelentősen átlépi az egymillió forintot, amire az OTP Otthon hívta fel a figyelmet. A balatoni vármegyékben az ingatlanokat elsősorban Budapestről keresik.

Áprilisban a lakáshirdetésekben országosan is átlépte az egymillió forintot az átlagos négyzetméterár, ami az OTP Otthon adataiból derült ki. Az elemzés szerint a balatoni ingatlanok meghatározó súlyt képviselnek, ahol az első negyedév után áremelkedés kezdődött a különféle ingatlankategóriákban. A Balatontól 10 kilométeres sávban és azon túl már jóval alacsonyabbak az árak.

Az átlagos négyzetméterár a lakásoknál országosan átlépte az egymillió forintos határt, de ez nem mindenhol ilyen magas, és a különböző régiókban jelentősek lehetnek a különbségek az árakban. Különösen a főváros és környéke, illetve a Balaton árai húzzák felfelé az országos átlagot.

Tavaly az első negyedévben a nyaralók ára emelkedett a legjobban, ehhez képest 2024 első negyedévében az üdülőárak 4,5 százalékkal csökkentek. Idén áprilisban viszont ismét emelkedésnek indult a nyaralók ára, 17 százalékkal.

A balatoni vármegyékben az ingatlanokat elsősorban Budapestről keresik, majd helyben, a vármegyén belül élők adnak le keresést ezeknek a vármegyéknek az ingatlanjaira. Pest vármegyéből a harmadik leggyakrabban keresnek ingatlant, ezt követi Győr-Moson-Sopron és Fejér vármegye. A somogyi ingatlanok iránt többen érdeklődnek a szomszédos Baranyából, mint Győr-Moson-Sopron vármegyéből.