Azahriah vezeti a magyar online zenei platformokat

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) legújabb kutatása szerint Azahriah a legnépszerűbb magyar előadó a Spotify-on és a YouTube-on, ahol dalait a magyar hallgatók a legtöbbet hallgatják.

A Spotify 2023-as előadói világranglistáján Taylor Swift majdnem nyolcmilliárd lejátszással az első helyen áll, míg Magyarországon a magyar előadók, köztük Azahriah, élvezik a legnagyobb népszerűséget. Azahriah nyolcvanmillió lejátszással a Spotify-on az országos előadói toplistán az első helyet foglalja el, DESH-sel közös formációja pedig ötvenhatmillió lejátszással a második helyen áll. A YouTube-on Azahriah 311 millió megtekintéssel lett a közönségkedvenc, DESH 121 millió, T. Danny pedig kilencvenmillió lejátszással követi.

Azahriah Introvertált című dala a Spotify-on, míg a 3korty a YouTube-on lett az ország legnépszerűbb slágere. 2021-ben még csak két magyar szám szerepelt a Spotify top 20-as listáján, de 2023-ra ez az arány megfordult, és már csak két nem hazai sláger került be a legnépszerűbb húsz közé. A magyar előadók angol nyelvű slágereket is alkottak, és sok külföldi kifejezést használtak fel a dalaikban.

A hazai Spotify-toplistán Azahriah hat dala is kérdőjelezi meg az élet értelmét vagy utal öngyilkosságra, halálra, néha DESH-sel közösen. A Spotify húsz legsikeresebb hazai előadója közül csak kettő, a Follow The Flow és Azahriah került be a rádiós top 20-ba. Rúzsa Magdolna, a Halott Pénz, a Wellhello, Ákos, Charlie és a Honeybeast olyan formációk, amelyek a rádiós top 20-ban végeztek, de a Spotifyon kevésbé voltak sikeresek. A rádiók igyekeznek követni a zenei ízlések változását, de előfordulhat, hogy bizonyos dalokat nem tesznek közzé a trágár, destruktív szövegek vagy a célközönség eltérő ízlése miatt.

Az NMHH szerint a magyarok jelentős része, különösen a fiatalabbak, távol maradnak a rádiók lineáris adásaitól, és inkább az online tartalomszolgáltató platformokat részesítik előnyben, ahol az algoritmusok segítik őket a műsorszerkesztésben.

(Borítókép: Azahriah 2024. május 26-án. Fotó: Tövissi Bence / Index)