Az ukránok drónokkal állíthatják meg az orosz támadást Harkivban

A harkivi régióban folytatódó harcokban az ukrán erők drónok és tüzérség segítségével hatékonyan védekeznek az orosz offenzíva ellen. Az oroszok május 10-én indított támadása ellenére az ukrán hadsereg szóvivője szerint a helyzet stabil, és az orosz erők nem tudnak előretörni.

Egyre feszültebb a helyzet Ukrajna északkeleti részén, Harkiv régiójában, ahol az orosz erők május 10-én offenzívát indítottak. Andrij Kovaljov, az ukrán hadsereg vezérkarának szóvivője szerint azonban az ukrán erők minden támadást visszavernek, és a helyzet stabil marad. Az ukrán milíciabloggerek is megerősítik, hogy az orosz támadások nem haladnak előre, és az ukrán aknavetők és tüzérségi sortüzek, valamint a drónrajok hatékonyan darabolják fel az orosz erőket.

A Kreml álláspontja szerint az orosz támadások továbbra is haladnak előre, és a védelmi minisztérium szerint az ukrán 57. gépesített gyalogsági és 82. légitámadó dandárt legyőzték. Azonban a helyszíni beszámolók és a független híradások ellentmondanak ennek, és azt mutatják, hogy az ukrán tüzérség és a kamikaze drónok rajai egy elakadt orosz offenzívát szedtek szét.

Az ukrán hadibloggerek és híradások szerint a harci drón egységeket május vége óta átcsoportosították a harkivi szektorba. Egy ilyen áthelyezés ritka, és általában csak az ukrán fegyveres erők legfőbb parancsnoka engedélyezi. Robert Brovdi vezetésével egy felderítő és csapásmérő alakulat is a harkivi szektorba került, amely május végén érkezett a déli Herszon szektorból.

A Project Arkhangel szerint az ukrán FPV drónok szabadon és rajokban tevékenykednek a harctér felett, és képesek megállítani az orosz támadásokat, függetlenül azok méretétől. Az ukrán drónkezelők több száz FPV drónt kapnak, és akár 10 robbanóanyagot szállító drónt is indítanak egyetlen orosz harcjármű megtámadására.

Az orosz drónegység önkéntes támogatója, Makszim Kalasnyikov szerint az FPV drónok ellen szinte semmi sem működik, és az ellenséges drónok és tüzérség rendkívül erős a harkivi szektorban. A helyi ukrán ellentámadásokról szóló beszámolók is aláássák a Kreml állításait az offenzíva hatékonyságáról.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, és a harkivi harcok miatt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök lemondta minden külföldi látogatását. Az ukrán védelmi minisztérium megerősítette, hogy május 10-én az oroszok megpróbálták áttörni az ukrán védelmi vonalat.