Az orosz kiskereskedelmi forgalom és munkanélküliség legfrissebb adatai

Az orosz kiskereskedelmi forgalom növekedése áprilisban váratlanul lassult, miközben a munkanélküliség történelmi mélypontra süllyedt.

Az orosz statisztikai hivatal adatai szerint áprilisban 8,3 százalékra mérséklődött az éves kiskereskedelmi forgalom növekedése, ami jelentős lassulás a márciusi 11,1 százalékos bővüléshez képest. Elemzők korábban 9 százalékos növekedést vártak az adott hónapra. Az év első négy hónapjában azonban a kiskereskedelmi forgalom 9,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Az élelmiszerek, italok és dohánytermékek kiskereskedelmi forgalma áprilisban éves összevetésben 6 százalékkal nőtt, ami szintén lassulást jelent a márciusi 7,8 százalékhoz képest. A nem élelmiszer jellegű termékek kiskereskedelmi forgalomnövekedése is csökkent, 10,5 százalékra mérséklődött a márciusi 14,4 százalékról.

A szakértők és a kormányzati előrejelzések eltérő képet festenek a várható éves növekedésről. A szakértők szerint 4,7 százalékkal, míg a kormányzati előrejelzések szerint 7,7 százalékkal nőhet a kiskereskedelmi forgalom az országban az idei évben a tavalyihoz képest, amikor 6,4 százalékos bővülést regisztráltak.

A munkaerőpiaci helyzet is javuló tendenciát mutat. Áprilisban a munkanélküliség mértéke 2,6 százalékra csökkent, ami történelmi mélypontnak számít, és javulást jelent a márciusi 2,7 százalékhoz képest. Egy évvel korábban, azaz 2022 áprilisában még 3,5 százalékos volt a munkanélküliségi ráta. A munkanélküliek száma idén áprilisban 1 millió 961 ezer volt, ami 65 ezerrel kevesebb a márciusi adatnál.