Új speciális egység az izraeli hadseregben

Az izraeli hadsereg létrehozott egy új egységet, amely korábban a speciális erőknél szolgált tartalékosokból áll, és elsősorban a határ menti szolgálatokra készítik fel őket. Emellett Izrael 300 ezerről 350 ezerre emelte a mozgósítható tartalékosok létszámának felső határát.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szerdán bejelentették, hogy újabb hadműveletet hajtottak végre a Gázai övezet középső részén, a Hamász terrorcsoport ellen, miután értesüléseik szerint terroristák tevékenykedtek a térségben. Az offenzíva Bureidzs keleti területeire és Deir al-Balach keleti részére összpontosított. A hadosztály korábban Dzsabalíjában és Hán Júniszban is harcolt a Hamász ellen. Az IDF szerint a műveletet föld feletti és földalatti operátorok, valamint infrastruktúra jelenléte váltotta ki a területen.

A szárazföldi csapatok kedd este benyomultak a keleti Bureidzs és Deir al-Balach területére, és egy nagy légicsapáshullámot hajtottak végre, amely fegyverraktárak, alagutak, terrorcsoportok által használt épületek ellen irányult. Az IDF szerint a csapások során több Hamász-ügynök is életét vesztette.

Hétfőn késő este egy dróncsapás során az IDF célba vette a Hamász egyik ENSZ-iskolában lévő bureidzsi táborát. Az IDF szerint a támadást gondosan megtervezték és precíz lőszerekkel hajtották végre, hogy elkerüljék a civil sérüléseket. Az iskolában lévő tábort a Hamász arra használta, hogy támadásokat tervezzen az övezetben működő csapatok ellen.

Az IDF kedden azt is közölte, hogy Rafahban és a Netzarim folyosón több jelentős alagutat és fegyverraktárat találtak. A Szabra negyedében végrehajtott rajtaütés során egy másfél kilométer hosszú Hamász-alagút lerombolását is befejezték. A hadsereg szerint a 23 méter mély alagút a folyosó közelében haladt el, és a rajtaütés során több fegyverraktárat, köztük egy ritka típusú Igla (SA-18) légvédelmi rakétaindítót is találtak.

Izrael déli részén, a Tzeelim bázison, kedden kilenc katona sebesült meg egy lőszer robbanása következtében. A hadsereg szerint két katona súlyosan, további kettő közepesen, öt pedig könnyebben sérült meg. Az IDF vizsgálja a robbanás körülményeit.

Az új terrorelhárító egységet Herzi Halevi vezérkari főnök altábornagy utasítására hozták létre, a gázai határ menti településeken fog tevékenykedni. Az egység tagjai speciális kiképzésen fognak részt venni, és több száz tartalékos már jelentkezett a szolgálatra. A következő hetekben megkezdik a kiképzésüket.

Az izraeli kormány a tartalékosok számát 300 ezerről 350 ezerre emelte, ami a Gázai övezetben végrehajtott kiterjesztett műveletekkel függ össze. Az IDF eddig összesen 287 ezer tartalékost hívott be, bár közülük sokakat már felmentettek a szolgálat alól. A felső határt eredetileg 300 ezer főben állapították meg, majd a háború első heteiben 360 ezerre emelték, ezután visszaengedték 300 ezerre, és most újfent 350 ezer főre bővítették.