Az ázsiai kúszóhal: Egy invazív faj, amely napokig képes életben maradni szárazföldön

A halak többsége számára a víz elengedhetetlen az életben maradáshoz, azonban az ázsiai kúszóhal kivételt képez ebben a tekintetben. Ez az invazív faj képes akár hat napig is túlélni a szárazföldön, sőt, nevét arról kapta, hogy képes a homokban kúszva szárazföldön is mozogni.

Az ázsiai kúszóhal Délkelet-Ázsiából származik, és az elmúlt ötven év során terjedt el Indonézián és Pápua Új-Guineán keresztül, majd Ausztrália északi részein is megjelent. A faj rendkívül ellenálló, az új környezetében élő őshonos fajokat meghazudtoló, sokszor veszélyeztető módon. Érdekessége, hogy bár édesvízi fajnak számít, a sós vizet is jól tolerálja.

A kúszóhal képességei közé tartozik, hogy a szárazföldön is képes mozogni, és gyorsan megtelepszik az új területeken, az őshonos fajokat veszélyezteti. Kopoltyúfedőivel nemcsak mozog, hanem védekezik is: a ragadozók torkán akadhat, így akár nagyobb madarak pusztulását is okozhatja. A hal elterjedése veszélyezteti az ökoszisztéma egyensúlyát, annak felborulásához is vezethet.

A globális hajóforgalom segíti az ázsiai kúszóhal terjedését, és a kutatók aggódnak, hogy a halászok hajóinak alján élő példányok kerülhetnek be Ausztráliába. Jelenleg nincs hír arról, hogy a Boigu és Saibai szigeteken kívül más területeken is megjelent volna a faj, de az ausztrálok folyamatosan figyelemmel kísérik a helyzetet.

Az ázsiai kúszóhal nem egyedülálló a szárazföldön való túlélés képességében; az északi kígyófejű hal, az iszapugró géb, a csendes-óceáni nyálkahal, a békaharcsa és a mangroveponty is képesek a vízen kívül haladni. Az iszapugró géb különösen érdekes, mivel nemcsak hogy túléli a szárazföldi körülményeket, de a vízben való tartózkodás is veszélyeztetheti életét. Több mint 20 alfajuk létezik, és a világ trópusi, szubtrópusi, valamint mérsékelt égövi területein is előfordulnak.