Az amerikai képviselőház megszavazta a Nemzetközi Büntetőbíróság elleni szankciókat

Az amerikai képviselőház elfogadta a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) szankcionálására irányuló törvényjavaslatot, de a törvény elfogadása kétséges.

Az amerikai képviselőházban megszavazták a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elleni szankciókat előíró törvényjavaslatot, amelyet az Izrael-párti republikánusok terjesztettek elő. A törvényjavaslatot az váltotta ki, hogy az ICC ügyésze, Karim Khan elfogatóparancsot kért több izraeli kormánytag, köztük Benjamin Netanjahu miniszterelnök, valamint a Hamász három vezetője ellen.

A képviselőházban 247-155 arányban, republikánus többséggel fogadták el a javaslatot, de a szavazáson 42 Izrael-párti demokrata is támogatta azt. Annak ellenére, hogy a képviselőházban átment, a törvényjavaslat várhatóan nem fog törvénnyé válni, mivel a demokraták által irányított szenátus és Joe Biden elnök is ellenzi.

Joe Biden elnök "határozottan ellenzi" a törvényjavaslatot, és a kormányzat is közölte, hogy nem támogatja a szankciókat. Jim McGovern, massachusettsi demokrata képviselő szerint a törvényjavaslat gúnyt űz azokból a nemzetközi szabályokból, amelyeket Amerika is segített felépíteni.

Ez nem az első eset, hogy az amerikai törvényhozás konfrontálódik az ICC-vel; Donald Trump elnöksége alatt is szankciókat vezettek be az ICC ellen, miután az akkori ügyész, Fatou Bensouda vizsgálatot indított az amerikaiak afganisztáni tevékenységei és Izrael palesztinpolitikája miatt.