Az amerikai Képviselőház megszavazta a Nemzetközi Büntetőbíróság szankcionálását

Az amerikai Képviselőház törvényjavaslatot fogadott el, amely szankciókat vezetne be a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) ellen, miután az elfogatóparancsot kért az izraeli miniszterelnökkel szemben.

A törvényjavaslatot a republikánus többségű alsóház 247-155 arányban hagyta jóvá, amelyet 42 demokrata képviselő is támogatott, miközben a republikánus képviselők egyike sem szavazott ellene. A javaslat értelmében megvonhatnák az amerikai vízumot az ICC azon munkatársaitól, akik eljárásokat indítottak amerikaiak vagy izraeliek ellen.

A szavazásnak azonban csupán jelzésértékű a jelentősége, mivel a demokrata többségű szenátus valószínűleg nem fogja tárgyalni a javaslatot, így az nem válik törvényerőre. A lépés inkább az izraeli állam iránti támogatás kinyilvánítását szolgálta a republikánus politikusok részéről.

Az ICC főügyésze május 20-án kért nemzetközi elfogatóparancsot Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök és a Hamász gázai vezetője ellen, háborús és emberiesség elleni bűncselekmények elkövetésének gyanújával. Joe Biden amerikai elnök azzal vádolta Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, hogy politikai okokból hosszabbítja meg a Gáza elleni háborút. Biden szerint az izraeli kormányfő számára kapóra jön a háború okozta rendkívüli helyzet, mivel az október 7-i támadások előtt népszerűsége az igazságügyi törvény átalakítása miatt mélypontra zuhant, és korrupciós vádakkal is szembe kell néznie.

Az amerikai kormány jelenleg egy tűzszüneti megállapodást és fogolycserét szorgalmaz Izrael és a Hamász között, remélve, hogy ez tartós fegyvernyugváshoz és a Gázai övezet újjáépítéséhez vezethetne. Egy előrehozott választás esetén, amelyre a fegyveres konfliktus lezárultát követően minden esély megvan, valószínűleg már nem Netanjahu aratna győzelmet.