Magyarország akadályozhatja az Egyesült Államok ukrajnai támogatási tervét

Az Amerikai Egyesült Államok egy 50 milliárd dolláros hiteljavaslatot dolgozott ki Ukrajna számára, amelynek visszafizetését a befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből tervezik. Azonban a terv sikeressége az Európai Unió, így Magyarország támogatásától is függ.

Az USA által javasolt hitel célja, hogy jelentős pénzügyi segítséget nyújtson Ukrajnának, de a terv megvalósítása az EU-n belüli egyetértést igényel, mivel a Moszkva elleni szankciók meghosszabbítását kéri, amelyhez az összes tagállam, köztük Magyarország beleegyezése szükséges. Magyarország korábban már vétózott hasonló döntéseket, ami kétségeket vet fel a terv sikere felől.

A hiteljavaslatot az EU pénzügyminisztereinek szerdai virtuális ülésén tárgyalták meg, és várhatóan a következő heti olaszországi G7-csúcstalálkozón is fontos téma lesz az Ukrajnának nyújtott támogatások kapcsán. A hitel részletei, mint a futamidő és a kamatláb, még nem ismertek, és az sem dőlt el, hogy közvetlenül vagy közvetítőkön keresztül nyújtanák-e a támogatást.

Az Egyesült Államokon kívül más G7-partnerek is megfontolják, hogy részt vállaljanak a hitel kockázatának megosztásában. Néhány uniós kormány azonban óvatos az ilyen jellegű biztosítékokkal kapcsolatos pénzügyi következmények miatt. Alternatívaként felmerült, hogy az EU és más G7-országok kétoldalú kölcsönöket nyújtanának Ukrajnának, amelyek mögött a befagyasztott orosz eszközökön elért nyereség állna, de ez egyhangú megállapodást igényelne, és a végrehajtás több időt vehetne igénybe.

A közéleti személyiségek közül Schobert Norbi is megszólalt a témában, teljes mértékben elhatárolódva attól, hogy magyar fiatalokat küldjenek idegen háborúba. Schobert hangsúlyozta, hogy békére van szükség, nem fegyverekre, és kijelentette, hogy egyetlen magyar katonát sem engedne idegen háborúban harcolni. A fitneszguru történelmi példával hívta fel a figyelmet arra, hogy mennyire rossz iránynak tartaná, ha a NATO esetleg katonai missziót indítana Ukrajnába a jövőben. Schobert Norbi szerint a magyar katonák fő feladata a hon védelme kell, hogy legyen, és csak akkor kellene beavatkozniuk, ha Magyarországot közvetlen támadás éri.