Az NSA tanácsai a mobilbiztonságért

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség, az NSA részletes útmutatást adott ki arra vonatkozóan, hogyan óvhatjuk meg a mobiltelefonunkat a kiberfenyegetésektől. A Daily Mail által ismertetett lépések elsősorban az iOS és Android operációs rendszereket érintik, és a wifi-hálózatok, valamint alkalmazások által nyújtott biztonsági résekre koncentrálnak.

Az NSA szerint a hackerek gyakran kihasználják ezeket a réseket adatlopásra vagy zsarolóvírusok telepítésére. A védekezés érdekében a szakemberek többek között a rendszeres frissítéseket és a nyilvános wifi-hálózatok elkerülését javasolják.

Az NSA hét tanácsa a mobilbiztonságért

  1. Rendszeres frissítések: A frissítésekkel bezárhatók azok a biztonsági rések, amelyeken keresztül a hackerek hozzáférhetnek az adatainkhoz. Ezért fontos, hogy mindig a legújabb verziókat használjuk.

  2. Letöltések csak hivatalos forrásból: A Google és az Apple áruházai megbízható források, hiszen ezek az üzletek rendszeresen ellenőrzik és szűrik a kártékony alkalmazásokat. A Google például tavaly 2,3 millió alkalmazást és 330 ezer fiókot tiltott le.

  3. Wifi és Bluetooth kikapcsolása nyilvános helyeken: A nyilvános hálózatokat a csalók kihasználhatják adatlopásra, ezért érdemes ezeket a funkciókat kikapcsolni, amikor nem használjuk őket.

  4. Titkosított üzenetküldő alkalmazások használata: Az ilyen alkalmazások, mint a WhatsApp és a Telegram, végponttól végpontig terjedő titkosítást alkalmaznak, így az üzeneteket csak a címzett tudja dekódolni.

  5. Óvatosság a linkekkel és email csatolmányokkal: Még megbízható forrásból érkező linkek és csatolmányok is tartalmazhatnak kártékony tartalmat, ezért mindig legyünk körültekintőek.

  6. Rendszeres újraindítás: Hetente egyszer érdemes újraindítani a készüléket, hogy a megnyitott alkalmazások és weboldalak bezáruljanak, így megnehezítve a hackerek dolgát.

  7. Mikrofon és kamera eltakarása: Speciális tokok használatával megakadályozhatjuk, hogy a hackerek a mikrofonon keresztül hallgassanak minket, és a kamera eltakarásával megelőzhetjük, hogy képeket készítsenek.

Az NSA tanácsai alapvető lépések, amelyeket bárki könnyedén megtehet a saját és eszközei biztonsága érdekében.