Az MVM részesedést szerzett a Shah Deniz földgázmezőben

Magyarország és Azerbajdzsán megállapodást kötött a Shah Deniz földgázmezőben való magyar részesedésről, amelyet az MVM vásárolt meg. Az MVM 5%-os részesedést szerez a termelési megosztási megállapodásban, és további 4%-ot a gázértékesítést végző vállalatban.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Bakuban jelentette be a megállapodást, amely szerint az MVM Csoport az azeri Shah Deniz tengeri földgáz- és kondenzátum mező termelési megosztási megosztásában 5%-os részesedést vásárolt, és további 4%-os részesedést az Azerbaijan Gas Supply Company-ban (AGSC), amely a mezőről termelt földgáz kizárólagos értékesítésére és szállítására jött létre. Lantos Csaba energiaügyi miniszter kiemelte, hogy a Shah Deniz a világ egyik legnagyobb mélytengeri földgázmezője, amelyet a BP üzemeltet, és a részesedés azt jelenti, hogy Magyarország nagy mennyiségű földgázhoz jut.

A Shah Deniz földgázmező a világ egyik legnagyobb földgázmezője, melyet 1999-ben fedeztek fel, és a Kaszpi-tenger mélytengeri talapzatán helyezkedik el, Bakutól 70 km-re délkeletre. A mező évente körülbelül 29 milliárd köbméter földgázt és 60 millió hordó kondenzátumot képes kitermelni, és eddig összesen több mint 218 milliárd köbméter földgázt és 371 millió hordó kondenzátumot termelt ki. A megállapodásban rögzítették, hogy 2050-ig melyik fél mekkora mennyiséget termelhet ki a Kaszpi-tenger alól, és további potenciális új mezőkben is van kitermelési lehetőség.

Az MVM Csoport a részesedésszerzéssel olyan nagyvállalatokkal kerül együttműködési viszonyba, mint a BP, a Lukoil, a TPAO vagy a NICO. A tranzakció az Európai Unió diverzifikációs törekvéseivel, a nemzeti energiastratégiával és az MVM Csoport növekedési stratégiájával is összhangban áll. A tulajdonba kerülés a zárási feltételek teljesülését követően, 2024 harmadik negyedévében várható. Lantos Csaba hozzátette, hogy ez az állami tulajdonú MVM történetének legnagyobb befektetése, amelyet a vállalat saját erőforrásaiból finanszíroz, és az ügylet zárása néhány hónap múlva várható. A miniszter megjegyezte, hogy a Molnak van hasonló léptékű befektetése egy azeri kőolajmezőben, viszont állami cégként az MVM befektetése az első ilyen jelentős tranzakció.