Az MNB harca az infláció ellen és a bankok eredményei

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) makrogazdasági elemzésekkel és előrejelzésekkel küzd az infláció ellen, melyek elősegítik az inflációs célok elérését és a gazdaság fenntarthatóságát – nyilatkozta Balatoni András, az MNB Közgazdasági előrejelzés és elemzés igazgatóságának vezetője az Economx Exclusive műsorban.

Balatoni András hangsúlyozta, hogy a jegybanknak nem csak a jelenlegi gazdasági helyzetet kell ismernie, hanem előre kell látnia a következő öt-nyolc negyedév gazdasági folyamatait is. Az igazgató szerint az élelmiszeripar hatékonyságának javítása kulcsfontosságú lenne az inflációs nyomás csökkentésében Magyarországon.

A jegybanki igazgató elmondta, hogy a Monetáris Tanács tagjai meghatározzák a monetáris kondíciókat, az alapkamatot és egyéb eszközök bevetését, és az igazgatóság által készített előrejelzések, elemzések döntéselőkészítő anyagként is szolgálnak a Tanács számára. Az igazgatóság negyedéves frekvencián végzi el a makrogazdasági elemzéseket és előrejelzéseket, melyek nyomon követik a magyar gazdaság rövid távú konjunkturális helyzetét, munkaerőpiacát, bérdinamikáját és az inflációs folyamatokat.

Balatoni András kiemelte, hogy a jegybank feladata nem csupán a monetáris politika kialakítása, hanem az inflációs célok elérése és fenntartása is. A törvény szerint, ha elérjük és fenntartjuk az árstabilitást, akkor a jegybanknak támogatnia kell a kormány gazdaságpolitikáját, mint másodlagos mandátumot. A jegybanki igazgató a 2018-as növekedési jelentést hozta fel példaként, amely a felzárkózási peremfeltételeket mutatta be.

Az interjú során szóba került a zöld átmenet támogatása is, amely a jegybank egyik további célja Magyarországon. Balatoni András szerint a Covid-válság rámutatott, hogy a versenyképesség és az energiahatékonyság jelentős hatással van az inflációra, és azokban az országokban, ahol magas az energiahatékonyság, ott alacsonyabb az infláció. Az MNB kutatásai szerint Magyarországon az inflációs többlet nagyrészt az élelmiszeriparból és az üzemanyagból származik.

Balatoni András hozzátette, hogy bár a magyar mezőgazdaság tőkeintenzív növekedési pályán van, az élelmiszeripar hatékonysága elmarad a kívánatostól, és az EU-s források felhasználása gyakran a foglalkoztatási kötelezettségek fenntartásához kötődik, ami gátolja a technológiai fejlesztéseket. Az élelmiszeripar energiaintenzív volta tovább növeli az ágazat költségeit és ezáltal az inflációt.

A hazai bankoknál az idei első negyedévben is parádés eredmények születtek. A tavalyi rekordprofit után idén is szárnyalnak a hazai pénzintézetek, eddig nem látott, 440 milliárd forintos nettó eredményt értek el, ami 37,3 százalékos növekedés éves szinten. A működési hatékonyság növekedése mellett a szektor működési bevételei is 11,1 százalékkal emelkedtek, ami hozzájárult az adózott eredmény dinamikus növekedéséhez.

Az Economx Exclusive Pogátsa Zoltánnal című műsorban olyan vendégek szerepelnek, mint Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója, Balatoni András, vagy Oszkó Péter üzletember, kockázatitőke-befektető. A sorozat epizódjait az Economx felületén és a YouTube-csatornán lehet megtekinteni.