Az amerikai Bradley harcjárművek döntő szerepet játszanak az ukrán fronton

Az orosz-ukrán konfliktus során az orosz hadsereg jelentős veszteségeket szenvedett a páncélozott harcjárművek terén, amelyek száma az Oryx elemzői szerint eléri a 4000 darabot, havonta átlagosan 150 megsemmisült járművet jelentve. Az amerikai M2 Bradley harcjárművek bevetése azonban tovább növelte az orosz veszteségeket, a Forbes.com szerint.

A múlt hónapban az oroszok 288 darab páncélozott harcjárművet veszítettek el, ami részben az ukránok által használt, magasabb minőségű amerikai M2A2 Bradley harcjárművek hatékonyságának köszönhető. Donyecváros térségében, ahol a harcok különösen hevesek, az ukránok ilyen modern harcjárművekkel rendelkeznek, szemben az oroszok által használt, gyengébb páncélzatú vagy nem megfelelő célra tervezett eszközökkel. A közösségi médiában megosztott videók tanúsága szerint az oroszok súlyos vereségeket szenvednek, amikor páncélosaik összecsapnak az M2A2 Bradley-kel. Egy MT-LB típusú járművet és két BTR-82 pszh-t semmisítettek meg az amerikai harcjárművekkel szemben.

Az ukrán 47. dandár szerint az amerikai technológia és felszerelés ügyes használata jelentős előnyt biztosít a harctéren. Az ukrán hadsereg eddig körülbelül 40 M2 Bradley-t veszített el a több mint 300-ból, amelyeket megkaptak. Jelenleg csak a 47-es dandár használja ezeket a lövészpáncélosokat Ukrajnában, de a múlt hónapban érkezett további száz darabnak köszönhetően lehetőség nyílhat egy második dandár felszerelésére is.