Csúcsra törne az Intel

A tajpeji Computex technológiai konferencián Pat Gelsinger, az Intel vezérigazgatója kijelentette, hogy céljuk, hogy ismét a világ vezető chipgyártói közé kerüljenek, ebben pedig az újonnan bemutatott Xeon 6 processzor és az amerikai támogatások is segíthetnek a vállalatnak.

Gelsinger hangsúlyozta, hogy az Intel az amerikai gyárakban kívánja gyártani az AI-chipeket, ezzel is erősítve a nehézségekkel küzdő öntödei üzletágukat, amely 2023-ban mintegy 7 milliárd dolláros veszteséget szenvedett el. Az amerikai kormány által elfogadott CHIPS és Science Act, amely 8,5 milliárd dolláros támogatást nyújt, és további 11 milliárd dolláros potenciális támogatást ígér, lehetőséget teremt az Intel számára, hogy javítsa versenyhelyzetét az amerikai gyárakban.

A Computexen bemutatott új Xeon 6 processzor, amelyet kifejezetten adatközpontok számára fejlesztettek, elődjénél nagyobb teljesítményt és jobb energiahatékonyságot ígér.

Annak ellenére, hogy az Egyesült Államok igyekszik korlátozni a Kínába irányuló chipeladásokat, Kína továbbra is jelentős piacot képvisel az amerikai chipgyártók számára. Az Intel vezérigazgatója megerősítette, hogy Kína fontos piac a vállalat számára, és továbbra is befektetnek oda, hogy a jövőben is meghatározó szereplők maradhassanak.

Gelsinger szerint az Intel számára kritikus a vezető szerep visszaszerzése, mivel a veszteségek jelentős része a versenyképtelen technológiából fakad. Az Intel 2017-ig volt a világ legnagyobb chipgyártója, és a vezérigazgató célul tűzte ki, hogy visszanyerjék ezt a pozíciót.

Az Intel részvényárfolyama az idei évben jelentős, 40,2 százalékos csökkenést mutat.