Minuteman III-as interkontinentális ballisztikus rakétát tesztelt az Egyesült Államok

Az Egyesült Államok nukleáris robbanófej célba juttatására is alkalmas Minuteman III-as interkontinentális ballisztikus rakétát lőtt ki a Kaliforniában található Vandenberg bázisról.

A tesztlövésről videófelvétel is készült, amelyen látható, hogy a rakétát felrobbantották a levegőben. A Vandenberg bázis az amerikai űrerőköz tartozik, és a weboldalukon közzétett információk szerint a próbalövést robbanófejjel nem felszerelt rakétával hajtották végre, helyi idő szerint éjjel 12:56 perckor.

Az amerikai űrerők szerint a tesztlövés egy rutin és időszakos esemény, amelynek célja bemutatni, hogy az Egyesült Államok nukleáris elrettentő képessége biztonságos, megbízható és hatékony elrettentő erőt képvisel a 21. századi fenyegetésekkel szemben, és szövetségeseik megnyugtatására is szolgál.

Kiemelték, hogy a tesztlövésnek nincs köze a jelenlegi nemzetközi eseményekhez, így nem kapcsolódik a folyamatosan eszkalálódó orosz-ukrán háborúhoz. Az Egyesült Államok a múltban már több mint 300 hasonló tesztet hajtott végre.

A hét folyamán még egy tesztlövésre kerül sor.