Az uniós ügynökség szerint a növekszik a szegénység és a rasszizmus Európában

Az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége (FRA) éves jelentése rámutat, hogy Európában a szegénység és a rasszizmus egyre növekvő problémát jelent, amelyek veszélyeztetik az alapvető jogok védelmét.

Az Európai Unió bécsi székhelyű Alapjogi Ügynöksége szerint az emelkedő megélhetési költségek következtében minden ötödik ember szegénységbe süllyedt az Európai Unióban. A jelentés kiemeli, hogy a gyermekek és a kiszolgáltatott háztartások, mint az egyszülős, roma és migránscsaládok gyermekei, a legnagyobb veszélyben vannak.

A migrációs kihívások terén az uniós migrációs és menekültügyi paktum által rögzített szabályok erősebb jogvédelmet ígérnek az EU határaira érkezők számára. Az ügynökség arra szólította fel az uniós tagországokat, hogy erősítsék meg az alapvető jogok biztosítékait a határokon, és javítsák a kutatás és mentés hatékonyságát a tengereken.

A demokrácia elleni fenyegetések között szerepelnek a túlzott állami beavatkozások, amelyek veszélyeztetik a civil társadalom mozgásterét, és aláássák a demokráciát Európa-szerte. Az ügynökség felhívja a figyelmet a növekvő antiszemitizmusra is, amelyet a Hamász palesztin iszlamista szervezet által október 7-én Izrael területén elkövetett terrortámadás, majd Izrael katonai válasza váltott ki az Európai Unióban.

Az EU-ban egyre növekvő intolerancia érinti a muszlimokat, az afrikai származásúakat, a romákat és a migránsokat is. Az online platformokon terjesztett félrevezető információk súlyosbítják a rasszista és megosztó hozzáállást a lakosság körében.

A mesterséges intelligencia (MI) és a közszolgáltatások digitalizálásának növekvő mértéke kirekesztő hatással lehet bizonyos társadalmi csoportokra, mint az idősek, a fogyatékossággal élők, a hajléktalanok és a romák. Az uniós jogszabályok és a Európa Tanács egyezményei e kihívások kezelésére irányulnak.

Az uniós tagállamoknak lépéseket kell tenniük a civil társadalom védelme, a civil mozgástér korlátozásainak csökkentése, valamint az emberijog-védők és a médiaszabadság védelme érdekében. A kormányoknak határozottan fel kell lépniük a rasszizmus és az ahhoz kapcsolódó intolerancia minden formája ellen, biztonságosabb online teret kell szavatolniuk, és fellépniük az online térben terjesztett gyűlölet ellen.