Hadat üzentek a dezinformációnak az uniós intézmények

Az Európai Unió intézményei aktívan részt vesznek az európai demokráciát célzó dezinformáció és információs manipuláció elleni küzdelemben, különösen a június 6-9-i európai választások védelmében.

Az Európai Digitális Média Megfigyelőközpont (EDMO) által dokumentált jelentések szerint az EU-n belüli és kívüli dezinformációs szereplők törekvései a választási folyamat integritásának aláásására, a demokratikus folyamatokba vetett bizalom csökkenésére, valamint a társadalmi megosztottság és polarizáció szítására irányulnak. Az Eurobarométer felmérése szerint az uniós polgárok 81 százaléka úgy véli, hogy a félrevezető vagy hamis hírek és információk jelentős problémát jelentenek a demokrácia számára.

Az Európai Parlament szerint intézmények, hatóságok, civil társadalmi szereplők és tényellenőrzők, mint például az EDMO, az Európai Tényellenőrzési Szabványok Hálózata és az EUvsDisinfo, számos olyan kísérletet tártak fel, amelyek a választók manipulált információkkal való félrevezetésére irányultak. A dezinformációs szereplők hamis információkat terjesztettek a szavazás módjáról, eltántorították a polgárokat a szavazástól, vagy a szavazás előtt megosztottságot és polarizációt igyekeztek szítani.

A dezinformációs szereplők hamis fiókok hálózatát használják a tájékoztatási környezet manipulálására. Az Európai Külügyi Szolgálat (EKSZ) és az uniós tagállamok nemzeti hatóságai által felfedezett műveletek között szerepelnek a False Facade, a Portal Kombat és a Doppelgänger műveletek. A Check First finn szoftvercég Operation Overload elnevezésű jelentése szerint a gyanús fiókok több mint 75 országban több mint 800 tényellenőrzővel és médiával vették fel a kapcsolatot, hamis információkkal terhelve őket.

Fokozott erőfeszítések az információmanipulációval szemben

Az EU intézményei évek óta foglalkoznak a külföldi információmanipulációból és -befolyásolásból eredő problémákkal. Az erőfeszítések az intézmények közötti szoros együttműködésben és koordinációban, valamint az uniós tagállamok, a média, a tényellenőrzők és a civil társadalom bevonásával zajlanak. Az EU a külföldi információmanipulációval kapcsolatos fenyegetések kezelésében globális élvonalba tartozik, többek között a G7 gyorsreagálási mechanizmusán keresztül. Az EU külön eszköztárat dolgozott ki a külföldi információmanipuláció és beavatkozás elleni küzdelemre, amely a helyzetfelismeréstől a jogalkotáson át a diplomáciai eszközökig terjed.

Az uniós intézmények számos tevékenységet támogatnak, például figyelemfelkeltő kampányokat és médiaműveltségi kezdeményezéseket. Ilyen például az európai választások hivatalos honlapja, az Európai Parlament által készített videósorozat, az Európai Parlament tájékoztatója, az Európai Bizottság tanári eszköztára, valamint az EKSZ EUvsDisinfo című weboldalának cikksorozata.

Új uniós jogszabályok

A társjogalkotók fontos jogszabályokat fogadtak el, mint például a digitális szolgáltatásokról szóló törvényt (DSA), a mesterséges intelligenciáról szóló törvényt és a politikai reklámok átláthatóságáról és célzott reklámozásáról szóló törvényt. A DSA már alkalmazandó, és a Bizottság már eljárást indított az X és a Meta ellen a választási integritással kapcsolatos lehetséges megsértése miatt. A Bizottság választási iránymutatásokat is elfogadott, és folyamatos párbeszédet folytat a platformokkal a DSA hatékony végrehajtása és betartása érdekében.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat. Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.