Újítás az autópályákon: az Astra Bridge

Svájci mérnökök által kifejlesztett, kerekeken mozgó felüljáró jelentheti a megoldást az autópálya-felújítások során felmerülő problémákra, mint a forgalomlassítás és a munkások biztonságának növelése.

Az Astra Bridge, Svájc útfenntartó hivatalának fejlesztése, egy olyan szerkezet, amely kerekeken gurulva képes arrébb mozogni, így jelentősen csökkentheti az autópálya-felújítások során szükséges útlezárások idejét és terjedelmét. A munkások élete gyakran veszélyben forog az ilyen munkálatok során, de ez a találmány növelheti a biztonságukat is.

A felüljáró telepítése egyetlen hétvégén belül megvalósítható, amikor alacsonyabb a forgalom, így minimálisra csökkentve a közlekedési fennakadásokat. A szerkezetet teherautók szállítják a helyszínre, ahol aztán összeszerelik.

A 257 méter hosszú és 7,57 méter széles felüljáró mindkét oldalán korlátok találhatók, és rámpákat is kialakítottak a könnyebb fel- és lehajtás érdekében. A felüljárón az autósok legfeljebb 60 km/h sebességgel közlekedhetnek, ami bár korlátozás, de kevésbé zavaró, mint a hosszú távú sávlezárások.

A szerkezet magassága 4,65 méter, ami elegendő teret biztosít a munkások számára a felüljáró alatt, védelmet nyújtva számukra az időjárási viszontagságoktól és a balesetek kockázatától. A sebességkorlátozásnak köszönhetően a zajterhelés is csökkenhet.

A felüljáró hidraulikus emelővel 10 centiméterrel magasabbra emelhető, így könnyedén továbbgurulhat a következő javítandó szakaszra. A szerkezetet úgy tervezték, hogy minden jármű, így a kamionok is használhatják.