Az AfD és a Mi Hazánk az Európai Parlament legszélsőjobboldalibb pártcsaládját tervezi

Az Alternatíva Németországért (AfD) és a Mi Hazánk párt együttműködésével jöhet létre az Európai Parlament legszélsőjobboldalibb pártcsaládja, amelyben három radikális jobboldali frakció is helyet foglalhat.

A Politico hírlevele szerint az új pártcsalád a holland Fórum a Demokráciáért, a lengyel Konföderáció, a szlovák Köztársaság és a bolgár Újjászületés pártokat is magában foglalná. Ezen politikai platformokat az EU, NATO és migrációellenesség mellett az oroszbarátság is összeköti, kivéve a Konföderációt. A pártcsalád nevéről még folynak az egyeztetések, de a Vera Europa, vagyis Valódi Európa elnevezés merült fel.

Ez a lépés jelentősége abban rejlik, hogy a szélsőjobboldali nézetek így nagyobb hangerőt és több anyagi forrást kaphatnak az Európai Parlamentben, ahol minden pártcsalád garantált felszólalási idővel rendelkezik.

Az ötlet a bolgár Újjászületés párttól származik, amely kapcsolatba lépett az AfD-vel, miután a német pártot kizárták az Identitás és Demokrácia frakcióból. Az Újjászületés szóvivője szerint jelenleg 14 ország képviselőivel tárgyalnak, és a 2024 áprilisában kiadott Szófiai Kiáltvány adja a tárgyalások alapját, amelyet többek között a Mi Hazánk képviselője, Árgyelán János is aláírt.

A pártcsalád létrehozásához az Európai Parlament szabályai szerint legalább 23 képviselő szükséges, akik legalább hét különböző országot képviselnek. A Mi Hazánk bejutása az EP-be még kérdéses, a Medián legutóbbi mérése szerint a párt éppen csak átlépné a bejutási küszöböt, így kétséges, hogy több képviselővel tudnának-e hozzájárulni a frakcióhoz.

A szélsőjobboldali pártok között más fúziós tervek is szóba jöttek, például a Marine Le Pen vezette Identitás és Demokrácia (ID) és a Meloni vezette Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) összeolvadása. Azonban az olasz kormányfő, Giorgia Meloni nem támogatja ezt az ötletet, és csak eseti együttműködést képzel el az ID-vel. Az Európai Néppárttal való együttműködés is csak akkor lehetséges, ha Meloni szakít a Fidesszel és Orbán Viktorral.

A Politico szerint még az is előfordulhat, hogy az AfD-t visszahívják az ID-be, feltéve, hogy a párt megszabadul a többszörösen kompromittálódott listavezetőjétől, Maximilian Krahtól.