Az AI forradalma az egészségügyben

Az Nvidia egészségügyért felelős alelnöke, Kimberly Powell szerint a generatív mesterséges intelligencia forradalmasítani fogja az egészségügyet, különösen a gyógyszerkutatás és betegdiagnosztika területeken.

Az Al Jazeera szerint Powell, a tajpeji Computex expón megrendezett Nvidia AI Summiton elmondta, hogy az egészségügy valószínűleg a generatív AI legnagyobb hatású felhasználási területe lesz. Az AI gyorsasága és pontossága jelentősen növelheti a klinikai vizsgálatok sikerességét. Powell kiemelte, hogy bár "korán van" még, az egészségügyre nagyobb hatással lesz az AI, mint az élet bármelyik más területére.

A mesterséges intelligencia már most érezteti hatását a gyógyszerfejlesztés és tesztelés terén. Powell szerint egy új gyógyszer kifejlesztése akár 15 évig is eltarthat és akár 2 milliárd dollárba is kerülhet, ezért ezen a területen a gyorsaság kulcsfontosságú. Az Nvidia-vezető hozzátette, hogy a mesterséges intelligenciát modellezésre lehetne használni, hogy segítsen a kutatóknak megérteni, hogyan léphet kölcsönhatásba a szervezet az új kémiai vegyületekkel. "A generatív mesterséges intelligenciával nemcsak több ötletet fogunk tudni generálni és nagyobb pontossággal jósolni, hanem képesek leszünk új és izgalmas módon modellezni a biológiát is" - mondta Powell.

Az Nvidia, amely piaci kapitalizációja alapján a világ harmadik legnagyobb vállalata, az egészségügyet tette üzleti tevékenységének egyik fő fókuszába. A kaliforniai székhelyű cég platformokat, szoftvereket és orvosi eszközöket fejlesztett ki, hogy segítse az egészségügyi szakembereket olyan területeken, mint a digitális képalkotás, diagnosztikai vizsgálatok és robotok által támogatott műtétek. Márciusban jelentették be együttműködésüket a Johnson & Johnsonnal és a GE Healthcare-rel az AI sebészeti illetve orvosi képalkotásban való alkalmazásáról.

A generatív AI a műtétek utáni és orvosi kezeléseket követő szakaszokban is kulcsfontosságú lesz. Ilyen területek például a betegadatokból összeállított orvosi jelentések készítése, vagy korábbi műtétek felülvizsgálata. Powell elmondása szerint a sebészek a műtétek után, akárcsak a sportolók egy meccs végén, visszanézik a műtétet, hogy megértsék, mit csinálhattak volna jobban.