Dunai árhullám miatt bevezetett korlátozások

A Gemenc Zrt. bejelentése szerint a dunai árhullám következtében tilos vízitúrákat indítani, és a gemenci erdei vasút is szünetel. A várhatóan hosszan elnyúló árhullám miatt a gemenci erdő jelentős része víz alá kerül.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság és a Gemenc Zrt. rendelkezései értelmében az erdő egész területén megtiltották a csoportos és egyéni vízitúrákat. Emellett tájékoztatásuk szerint elmarad a szombatra meghirdetett kenutúra és a nemzeti park előre bejelentkezett csoportjai számára szervezett vízitúra, továbbá az Ökoturisztikai Központban szüneteltetik a túrahajó-kölcsönzést az ár elvonulásáig.

A tiltás oka, hogy a dunai mellékágakon az erős áramlás és a nagy mennyiségű uszadékfa jelentősen veszélyeztetik a vízen tartózkodókat és a menekülő vadállományt. Az erdőgazdaság a kirándulók és az infrastruktúra védelme érdekében péntektől szünetelteti a vonatközlekedést az erdei vasúton. A vadállomány még nincs veszélyben, de a szakemberek megkezdték a vadmentő dombok feltöltését takarmánnyal.

A magas vízállás és az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt a gemenci erdei utak és a kijelölt túraútvonalak egyes szakaszai is járhatatlanná váltak. Jelenleg megközelíthetetlen a "pörbölyi titán", Magyarország legnagyobb, 12 méteres törzskerületű fája, és nem lehet használni az Országos Kékkör Lassi-Pörböly-Baja-Dunafürdő közötti szakaszát sem.

Szombaton várható a tetőzés Budapesten

A Főpolgármesteri Hivatal szerdai közlése szerint a fővárosi szakcégek felkészítik a Duna áradására a közműveket. Lezárták a XXII. kerületi Kastélypark utcai aluljárót, valamint egy mélyebben fekvő átjárót is a III. kerületi Kossuth Lajos üdülőparton.

A Budapest Közút tájékoztatása szerint csütörtök éjféltől tilos lesz megállni az alsó rakpartokon. A folyó várhatóan szombat hajnalban tetőzik Budapesten.