Amerikai képviselők a NATO finanszírozásának megvonását szavazták meg

Az amerikai Képviselőházban egy olyan törvényjavaslat került szavazásra, amely a NATO számára nyújtott anyagi támogatás megvonását célozta, és amelyet 46 republikánus képviselő is támogatott.

A tegnapi szavazáson a Republikánus Párt radikális szárnyához tartozó Marjorie Taylor Greene által benyújtott törvényjavaslatot tárgyalták, amely a NATO-nak nyújtott amerikai anyagi támogatás megszüntetését javasolta. Greene szerint a NATO európai tagállamai nem fordítanak elegendő forrást saját védelmükre, és többek között ez indokolta a javaslatot.

A képviselőnő érvelése szerint az Egyesült Államok a NATO európai tagjainak "katonai ATM-je", ami veszélyezteti az amerikai állampolgárok biztonságát, valamint az ország gazdaságát. A törvényjavaslatot végül nem fogadta el a Képviselőház, de figyelemre méltó, hogy 46 republikánus politikus mégis megszavazta azt.

A Newsweek közzétette azon politikusok listáját, akik a NATO finanszírozásának felfüggesztését támogató javaslat mellett voksoltak. Egy törvénytervezet törvénnyé válásához a Képviselőház 218 tagjának támogatása, a szenátus jóváhagyása és az amerikai elnök aláírása szükséges.