Amanda Knox újra rágalmazásért ítélték el Olaszországban

Egy olasz bíróság szerdán helybenhagyta Amanda Knox amerikai állampolgár 2009-ben hozott ítéletét, amely három év börtönbüntetést szabott ki rá rágalmazásért, azonban Knoxnak nem kell börtönbe vonulnia, mivel a korábbi gyilkossági ügyben eltöltött időt beszámították.

Amanda Knoxot, aki 2007-ben, olaszországi cserediákként került a világsajtó figyelmének középpontjába, azzal vádolták meg, hogy olasz barátjával együtt erőszakolták meg és ölték meg Meredith Kerchert, a 21 éves brit lakótársnőjét Perugiában. A gyilkosságért első fokon Knoxot 26 év, barátját, Raffaele Sollecitót pedig hasonló büntetésre ítélték, de 2011-ben a fellebbviteli bíróság felmentette őket, és azonnali szabadlábra helyezték őket. Knox ekkor hazatért az Egyesült Államokba.

Később azonban az olasz legfelsőbb bíróság 2013-ban megsemmisítette a felmentő ítéletet, és 2014-ben súlyosította a büntetést: Knox 28 év és hat hónap, Sollecito pedig 25 év börtönt kapott. Rudy Guede, akit a bíróság „gyilkosságban való bűnrészesség miatt” már 2010 óta börtönben tartott, beismerte, hogy ő erőszakolta meg és ölte meg Kerchert.

2015-ben a legfelsőbb bíróság mégis felmentette Knoxot és Sollecitót, és megsemmisítette a másodfokon hozott ítéletet, így nem rendeltek el perújrafelvételt. Knox összesen négy évet töltött börtönben Meredith Kercher megölése miatt, mielőtt végül jogerősen felmentették.

A mostani rágalmazási ügy abból ered, hogy Knox a gyilkosság felfedezése után a rendőrségen azt vallotta, hogy Patrick Lumumba, a diáklány munkahelyének tulajdonosa követte el a gyilkosságot. Lumumba két hétig volt őrizetben, míg kiderült, hogy ártatlan. Knox a mostani tárgyaláson azt állította, hogy a rendőrség kényszerítette hamis tanúvallomásra.

Knox a bíróság előtt elmondta: „30 év börtönnel fenyegettek, az egyik nyomozó pedig háromszor megpofozott, miközben azt ismételgette, hogy emlékezzek. Nagyon sajnálom, hogy nem volt elég erős ahhoz, hogy ellenálljak a rendőrség nyomásának.” Az olasz igazságszolgáltatás azonban nem tekintette ezt mentségnek.

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) 2019-ben elmarasztalta Olaszországot Knox ügyével kapcsolatban, akinek az ítélet szerint az olasz hatóságok az eljárásban megsértették a jogait.

A jelenleg 36 éves Knox az ítélethozatal előtt a közösségi médiában azt írta, reméli, hogy „egyszer és mindenkorra” tisztázni tudja a nevét az ellene felhozott „hamis vádak” alól.