A magyarok kedvenc fűszere szennyezett lehet

Egy német tesztoldal szerint a paprikaőrlemények közel felében találhatók szennyeződések, ami aggodalomra ad okot a magyar konyha egyik alapfűszere kapcsán.

A fűszerpaprika nélkülözhetetlen része a magyar gasztronómiának, de sajnos a növényvédő szerekkel való szennyezettsége miatt ez a fűszer került a figyelem középpontjába. Egy német tesztoldal felmérése alapján a paprikaőrlemények közel felében magas glufozinátmaradék-szintet és többszörös peszticidszennyeződést mutattak ki.

Az EU-ban 2019-ben betiltott glufozinát, egy emberi termékenységet és a magzatokat károsító gyomirtószer, még mindig fellelhető a vizsgált paprikafűszerekben. Ez különösen aggasztó, tekintettel arra, hogy a fűszerpaprika íze, csípőssége és színe a felhasznált paprikafajtáktól függ, és a fűszerkeverékek gyártásához gyakran különböző régiókból származó alapanyagokat használnak fel, így több termelő különféle növényvédőszereit tartalmazhatja egyetlen adag fűszer.

A hazai piacon kapható fűszerpaprikák minőségét korábban a Nébih Szupermenta csapata is vizsgálta, ahol az első három helyezést magyar termékek szerezték meg. A német tesztben részt vevő 33 paprikaőrlemény közül 13 kapott „nem kielégítő” értékelést, azonban a hazánkban kapható termékek mindegyike „nagyon jó” minősítést érdemelt ki.

Az éghajlatváltozás hatásai azonban nem csak a mezőgazdaságot és az élelmiszerbiztonságot érintik, hanem globális egészségügyi és környezeti problémákat is okoznak. Az EU éghajlatváltozást figyelő szolgálata szerint az elmúlt 12 hónap volt a legmelegebb az éghajlati feljegyzések kezdete óta, ami tovább sürgeti a cselekvést az "éghajlati pokol" elhárítása érdekében. A május végéig tartó 12 hónapos időszak globális átlaghőmérséklete 1,63 Celsius-fokkal haladta meg az iparosodás előtti átlagot, ami rekordot jelent. António Guterres ENSZ-főtitkár sürgős cselekvésre szólított fel, és a fosszilis tüzelőanyag-termelés és -felhasználás 30%-os csökkentését sürgette 2030-ig. Az éghajlatváltozás fő okozója, a fosszilis tüzelőanyagok elégetéséből származó szén-dioxid-kibocsátás tavaly rekordmagasságot ért el, ami tovább növeli a környezeti kockázatokat és a mezőgazdasági termékek, így a fűszerpaprika minőségére gyakorolt hatásokat is.