A digitális hanyatlás korszaka

Egy friss kutatás szerint a weboldalak rohamosan tűnnek el az internetről, ami azt jelenti, hogy a korábban elérhető tartalmak egy jelentős része mára már nem hozzáférhető.

A HVG által ismertetett adatok szerint a tavaly még elérhető oldalak 8 százaléka már nem létezik. A Pew Research Center tanulmánya rávilágít, hogy a 2013-ban még aktív weboldalak közül 38 százalék már nem érhető el, és az elmúlt tíz évben létrejött, de rövid ideig fennállt honlapok negyede is nyomtalanul eltűnt.

A jelenség, amelyet digitális hanyatlásnak neveznek, magában foglalja azokat az eseteket is, amikor az egykor létező oldalakra mutató hivatkozások már nem vezetnek sehova. Ennek következtében gyakran előfordul, hogy a közösségi médiában vagy a Wikipédián található források már nem érvényesek.

Magyarországon is van példa az ilyen jelenségre, mint például a zoom.hu és a vs.hu volt online újságok, amelyekből már archívum sem található.

Az Elon Musk által létrehozott X alkalmazás is hasonló tendenciát mutat, ahol az elmúlt hónapokban közzétett posztok egyötöde már nem elérhető, ami több okból is kialakulhat, például a fiókok privát állapotra állítása vagy a posztok törlése miatt.

A helyzetet súlyosbítja, ha egy digitális forrásokra épülő publikáció forrásjegyzékében szereplő linkek többsége már nem használható.

: HVG