Az igazi fordulat a választáson

Vajon az idei önkormányzati választásokon sikerül-e bevenni Budapest talán legerősebb fideszes fellegvárát, és vajon a Fidesz-KDNP vissza tudja-e hódítani az ellenzék egyik stabilnak tűnő bástyáját? A választási sorozatunk legújabb részében a XVI., XVII., a XVIII., és a XXIII. kerület politikai térképét vázoljuk fel.

Bevehetetlen fideszes fellegvár Budapesten?

A XVII. kerületben a Fidesz-KDNP jelöltje, Horváth Tamás, aki 2019-ben választották meg polgármesternek, szemben áll többek között Lukoczki Károllyal, aki az MSZP-DK-Jobbik-LMP-Párbeszéd összefogás jelöltje, valamint Gergely Bálinttal, a Momentum jelöltjével. A 2022-es országgyűlési választásokon a Fidesz–KDNP jelöltje, Dunai Mónika győzött az ellenzéki összefogás jelöltje, Szilágyi György ellen, mindössze 318 szavazatnyi különbséggel. Lukoczki Károly, aki korábban az ellenzéki előválasztáson Szilágyi Györggyel szemben maradt alul, most polgármesterjelöltként méretteti meg magát a kerületben.

A Fidesz-KDNP a kerületben hosszú évek óta betonbiztos pozícióval rendelkezik, 2019-ben csak egyetlen egyéni választókörzetet veszített el. A Momentum külön listát állított, és saját polgármesterjelöltet indított, ami megoszthatja az ellenzéki szavazatokat. Az Itthon Rákosmentén Egyesület is jelentős helyi erőnek számít, stabil képviselettel rendelkeznek a helyi testületben.

Sima győzelem vagy revans jöhet?

A XVIII. kerületben Szaniszló Sándor, aki jelenleg a DK tagja, 2019-ben nyerte meg a választást a Fidesz-KDNP-s Ughy Attilával szemben. Szaniszló Sándort az idei választásokon több ellenzéki párt is támogatja, köztük a DK, a Jobbik, a Momentum és az MSZP. A kerületben a Tisza Párt is indított polgármesterjelöltet, ami befolyásolhatja az erőviszonyokat.

2006 óta legyőzhetetlen a polgármester

A XVI. kerületben Kovács Péter, a Fidesz-KDNP jelöltje több választási ciklus óta legyőzhetetlennek tűnik. Csizmazia Ferenc, aki jelenleg MSZP-s önkormányzati képviselő, a többi ellenzéki párt támogatásával indul a választáson.

A szavazólap, amelyen nincs Fidesz-logó

A XXIII. kerületben Bese Ferenc, aki 2019-ben szoros versenyben nyerte meg a polgármesteri címet, függetlenként indul újra. Az ellenzéki összefogás jelöltje, Ritter Ottó, több párt támogatását élvezi, köztük a Momentumét, a DK-t, a Párbeszéd-Zöldeket és a Jobbikot. Bereczki Miklós, aki korábban a Jobbik tagja volt, most függetlenként indul, az LMP támogatásával.

A fővárosi kerületekben a polgármesteri címért folyó küzdelem bemutatását folytatjuk, a sorozat további részeiben más kerületek politikai helyzetét is megvizsgáljuk.

A pártok jelöltállítási statisztikái alapján a Fidesz 777 településvezetői helyre és 1509 választókerületben pályázik, míg a 2022-es összefogás pártjai közül a DK 79 és 908, a Momentum 54 és 560, a Jobbik 27 és 309, az MSZP 63 és 659, az LMP 30 és 378, a P 50 és 528 polgármester- és egyéni választókerületi képviselőjelölttel vágott neki a választásoknak. A Mi Hazánk jelentős növekedést mutat, 132 polgármesteri és 1098 választókerületi pozícióra nevezett be, szinte mindenütt önállóan. Az MKKP 9 és 356 helyen található a szavazólapon, míg a TISZA Párt 4 fővárosi polgármester-aspiránssal és 1 egyéni választókerülettel érdekelt a versenyben.

A jelöltállítási statisztikák alapján a Mi Hazánk képes tartani a lépést a Fidesz beágyazottságával, míg a többi ellenzéki párt jelöltszáma csökkent. Az MSZP, a Jobbik, az LMP, a P és a Momentum zombi pártként vegetálnak, míg az MKKP és a TISZA Párt pop-up jellegű formációként azonosíthatók. A választópolgárok egy része elegük van a magukat pártnak hazudó megélhetési személyi alkuhalmazokból, ami a TISZA Párt felvillanásában is megmutatkozik.