Globális felmelegedés: a tudósok sürgős figyelmeztetése

A Föld hőmérséklete példátlan ütemben emelkedik, és a tudományos közösség szerint közeledünk a párizsi klímaegyezmény által meghatározott kritikus határokhoz. Ezt 50 kutató állapította meg egy friss tanulmányban, amely az Earth System Science Data folyóiratban jelent meg.

Az elmúlt évtizedek átlaghőmérséklet-növekedését vizsgálva a kutatók megállapították, hogy 2014 és 2023 között 0,26 Celsius-fokos emelkedés következett be. Ez az időszak a globális felszíni átlaghőmérsékletet 1,19 Celsius-fokkal tolta fel az iparosodás előtti időszakhoz képest, ami meghaladja a korábbi évtized 1,14 Celsius-fokos növekedését. A jelentés szerint az emberi tevékenység következtében 2023 végére a hőmérséklet 1,31 fokkal haladta meg az iparosodás előtti szintet. Ha az El Niñohoz hasonló természetes jelenségeket is figyelembe vesszük, a bolygó összesített felmelegedése 1,43 Celsius-fokra tehető.

A felmelegedés egyik oka a légkörben lévő szennyezőrészecskék csökkenése, amelyek korábban visszaverték a Nap energiáját. Európában, az Egyesült Államokban és Ázsiában csökkent a levegő szennyezettsége, részben a hajózási szabályozás szigorítása és a széntüzelésű energiahordozók használatának csökkenése miatt. Bár ez a légszennyezés szempontjából előnyös, a szennyeződések egyben hozzájárultak a Föld hűtéséhez is.

A felmelegedés fő oka azonban az üvegházhatású gázok kibocsátásának történelmi csúcsra emelkedése. A 2013-2022 közötti időszakban az éves átlagos kibocsátás 53 milliárd tonna szén-dioxid és egyéb gázok volt, amelyek elsősorban a fosszilis tüzelőanyagok felhasználásából származnak. 2022-ben a kibocsátás elérte az 55 milliárd tonnát.

A kutatók szerint a 1,5 Celsius-fokos felmelegedési határ eléréséig megengedhető kibocsátási mennyiség gyorsan csökken. Az IPCC 2020-ban 500 milliárd tonnára becsülte a fennmaradó széndioxid-kibocsátási küszöbértéket, de 2024 elejére már csak 200 milliárd tonna maradhat. A tanulmány szerint a kibocsátások növekedési üteme az utóbbi évtizedben ugyan lelassult, de ez nem jelenti azt, hogy elkerülhető lenne a komolyabb klímaváltozás; ehhez a nettó nulla kibocsátást kellene elérnünk.