Szóbeli érettségik kezdete és a részletek

Június 5-én veszik kezdetüket a szóbeli érettségi vizsgák, először az emelt, majd a középszintű vizsgákkal találkozhatnak a diákok. A vizsgaidőszak május 27-én olasz nyelvből tartott írásbelivel zárult, ahol az Oktatási Hivatal adatai szerint 1161 helyszínen mintegy 112 700 diák mérette meg magát.

Az írásbelik után a diákoknak lehetőségük volt megtekinteni a kijavított feladatlapokat, így már tudják, mennyire kell készülniük a szóbeli vizsgákra. A szóbelik pontos időpontjáról és helyszínéről a vizsgabehívó ad tájékoztatást, amennyiben ez nem áll rendelkezésre, az érettségi jelentkezését fogadó intézménnyel kell egyeztetni.

Mit tegyünk, ha nem tudunk megjelenni?

A szóbeli érettségin való részvétel elmaradása esetén a kormányrendelet szerint, ha a távolmaradás oka a vizsgázó szándékos vagy gondatlan magatartására nem vezethető vissza, lehetőség van a vizsga megismétlésére vagy pótlóvizsga tételére. Ellenkező esetben javítóvizsgát kell tenni. A vizsgázónak ilyenkor az érettségi jelentkezését fogadó intézmény vezetőjéhez kell fordulnia.

A gyakorlati vizsgák esetében is hasonló szabályok érvényesek, ha a feladatot egyszeri bemutatással kell teljesíteni.

A póttétel nem mindig előnyös

Ha a vizsgázó nem tud értékelhető feleletet adni a húzott tételre, akkor póttételt húzhat, de ebben az esetben a kapott pontokat felezik. Az írásbeli és a szóbeli vizsgán elért összpontszám alapján kell elérni a megfelelő eredményt.

A vizsgatételek változása

Az emelt szintű szóbeli érettségi tételei egységesek, míg a középszintűeket az iskolák határozzák meg. 2024-től az új Nemzeti alaptanterv szerint tanuló diákok számára is változnak a vizsgatételek, például a magyar irodalomból több író és költő életműve is bekerült a kötelező témák közé, mint például Jókai Mór, Mikszáth Kálmán, Vörösmarty Mihály és Herczeg Ferenc. A biológia és a kémia érettségin a gyakorlati feladat helyett projektmunkát is választhatnak a diákok.

A magyar és a történelem érettségin 50, matematikából középszinten 50, emelt szinten 35, az idegen nyelvekből pedig középszinten 33, emelt szinten 30 pont szerezhető.

Az eredményhirdetés menete

Az eredményhirdetés időpontjáról és helyszínéről a vizsgabehívó ad tájékoztatást. Ha a vizsgázó nem tud megjelenni, az érettségi dokumentumok átvételéről az érettségi jelentkezését fogadó intézménnyel kell egyeztetni.