A hazai kkv-knak és kutatóknak meg kell tanulniuk pályázni

A Portfolio ingyenes konferenciasorozatának legutóbbi székesfehérvári állomásán a kkv-k számára elérhető kormányzati és közvetlen EU-s támogatásokról, valamint az innovációs szakadék áthidalásáról és a térség vállalkozóinak fejlesztési lehetőségeiről esett szó.

Suppan Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára szerint Magyarország gazdasági növekedése az első három hónapban 1,7%-kal nőtt, ami Európa élmezőnyébe helyezi az országot. A közeljövőben várhatóak ugyan inflációs hullámok, de a cél a 3%-os infláció elérése jövőre. A kormány a gazdaság újranyitását tervezi, többek között a fogyasztás helyreállításával, mivel a beruházások és az export húzza a gazdaságot. A reál és bruttó bérek növekedése mellett a lakosság fogyasztása is nő, főleg szolgáltatások iránt mutatkozik nagyobb kereslet. A kormányzat kiemelt figyelmet fordít a gépesítésre, automatizálásra, robotikára és mesterséges intelligenciára.

A Széchenyi Kártya Program továbbra is elérhető a kkv-k számára, és 2024. április 30-án elindult a GINOP Plusz 1.4.3-24 KKV Technológia Plusz Hitelprogram is, amely 0%-os fix kamattal kínál finanszírozást a hazai mikro-, kis- és középvállalkozásoknak fejlesztéseikhez és beruházásaikhoz, 155,54 milliárd forintos keretösszeggel.

Az EU költségvetésében a közvetlen támogatások aránya nő, a 2021-2027-es ciklusban már 377 milliárd euró. A Magyar Fejlesztésösztönző Iroda (MFOI) célja, hogy javuljon a direkt uniós források lehívási aránya Magyarországon. Petri Bernadett, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium miniszteri biztosa szerint az innovációs szakadék áthidalásához a hazai kutatóknak és szereplőknek meg kell tanulniuk pályázni.

A cascade funding, amely az új vállalkozások létrehozását és digitális innovációt ösztönzi, kifejezetten kkv-knak és startup-oknak szól, és 10-200 ezer EUR közötti támogatást nyújthat, gyakran kiegészülve egyéb támogatásokkal, mint technológiai- és tudás-transzfer, marketing támogatás, voucherek, tesztelési lehetőség.

A kutatók arányában Magyarország alig marad el az EU-tól, azonban az 1 kutatóra eső támogatásban jelentős különbségek vannak az országok között. A lakosságarányos támogatás-összeg az utóbbi 3 évben Magyarországon jelentősen emelkedett, de más tagállamokban még jelentősebb mértékben, így tovább nőtt az eltérés.

Radetzky Jenő, a Fejér Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint a régióban a lakhatás biztosításával, magasabb hozzáadott értékű munkahelyek teremtésével és az oktatás színvonalának emelésével lehet csökkenteni az elvándorlást. A megyében létrejött vállalkozói struktúra a XXI. század kihívásaira európai és világszínvonalú választ képes adni.

A 2021-2027-es időszakban a pénzügyi eszközök a vállalkozások versenyképességének növelését támogatják, a keretösszeg összesen 1416,1 milliárd forint az alábbi elosztásban:

  • vállalkozás-fejlesztésre 384,3 milliárd forint
  • kutatás-fejlesztésre 93,5 milliárd forint
  • digitalizációra 49,4 milliárd forint
  • a zöld átmenetre 888,9 milliárd forint.

A zöld átmenet elősegítéséhez a Kohéziós források mellett a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) biztosította új forrás is hozzájárul.

A GINOP Plusz 1.4.3-24 KKV Technológia Plusz Hitelprogram keretösszege 155,54 milliárd forint, és 10 és 100 millió forint közötti hitelösszegben igényelhető, ami azt mutatja, hogy ezzel is inkább a kisebb vállalkozásokat próbálják célozni.

A befektetési döntéseket a vállalkozásoknak újra kell tervezniük a magasabb inflációs környezetben, és érdemes lehet alulárazott eszközökbe fektetniük. A HOLD Alapkezelő elemzője, Maróti Ádám szerint a jövőbeni hozamkörnyezet magasabb inflációs dinamikát mutathat, és a vállalkozásoknak stratégiát kell felállítaniuk a befektetéseikhez.