A tőzsdei shortolók kihalásának veszélye

Lassan kihaló fajként kezelik a tőzsdén az esésre spekuláló befektetőket, akiknek a létezése egyre nehezebbé válik a folyamatosan emelkedő részvényárfolyamok és a hatóságok szigorító intézkedései miatt. A csaló vállalatok leleplezésében fontos szerepet játszó shortolók helyzete az elmúlt másfél évtizedben jelentősen megnehezült, több híres hedge fund bejelentette tevékenységének befejezését vagy átalakítását. Az S&P 500 indexben szereplő cégek short pozícióinak aránya a Goldman Sachs adatai szerint 1,7 százalékra csökkent, ami 2001 óta a legalacsonyabb érték.

A HFR adatai szerint az árfolyam esésre játszó alapokban lévő eszközök értéke 2008 óta 7,8 milliárd dollárról 4,6 milliárd dollárra esett vissza, miközben a részvényeket vásárló befektetési konstrukciókban kezelt tőke megháromszorozódott. Az S&P 500 index értéke a 2008-as mélypontról meghétszereződött, ami szintén nem kedvezett az áresésre spekuláló befektetőknek.

A hatóságok is egyre ellenségesebben viszonyulnak a shortolókhoz. Kínában és Dél-Koreában szigorú korlátozások vannak érvényben, az Egyesült Államokban pedig az Igazságügyi Minisztérium és a SEC tőzsdefelügyelet vizsgálatokat indított lehetséges piaci manipulációk miatt, amelyek nem zárultak elmarasztaló eredménnyel, de a nagy befektetőknek rendszeresen jelenteniük kell fedezetlen eladási pozícióikat.

A mémrészvények, mint a Gamestop esete, tovább rontották a shortolók megítélését, akik korábban a 2007-es ingatlanpiaci válság során még hírnevet szereztek a jelzálog szektor problémáinak időben történő felismerésével. A mémrészvény őrület során azonban a kisbefektetők közös ellenségként tekintettek rájuk.

A piaci környezet pedig ironikus módon kedvező is lehetne a shortolóknak, hiszen sok túlértékelt vállalat részvényei emelkedtek jelentősen, amelyek között akadhatnak tisztességtelen cégek is, mint az Enron vagy a Wirecard volt. A shortolók ezen vállalatok üzelmeinek leleplezésében is fontos szerepet játszottak.

Jim Chanos, az iparág egyik ismert alakja, aki az Enron részvények shortolásával vált híressé, bejelentette, hogy befektetési alapját zárt körű, családi vállalkozássá alakítja, miután tőkéje 15 év alatt hatmilliárd dollárról kétszázmillió dollár alá csökkent. Chanos szerint a shortolók visszaszorulása egy hosszabb távú ciklikus jelenség, amely hasonló a 2001-es dotkom lufi csúcsához.

Vannak, akik szerint a shortolók számának és befolyásának csökkenése akár egy negatív tőzsdei fordulat előjele is lehet, hiszen a tőzsdei árfolyamok gyakran abba az irányba mozdulnak el, ahol a legkevesebben fogadnak rájuk, és ahol a legnagyobb fájdalmat okozhatják a befektetőknek.