A repülőgépen történő alkoholfogyasztás veszélyei

Egy friss kutatás rávilágított, hogy a repülőgépen történő alkoholfogyasztás és az azt követő alvás súlyos egészségügyi kockázatokat jelenthet még a fiatal és egészséges utasok számára is.

A Német Repülési Központ Repülési Orvosi Intézet és az Aacheni Egyetem által végzett tanulmány szerint a repülőgépek kabinjában csökkent légköri nyomás uralkodik, ami alapból is csökkenti a vér oxigéntelítettségét. Az alkoholfogyasztás ezt az állapotot tovább súlyosbíthatja, hipoxaemiát okozva, amely a vér alacsony oxigénszintjét jelenti. A kutatók laboratóriumi tesztek során megfigyelték, hogy az alkoholt fogyasztó résztvevőknél még inkább csökkent a vér oxigéntelítettsége, emellett nőtt a pulzusszámuk és romlott az alvásminőségük.

Eva-Maria Elmenhorst, a tanulmány társszerzője szerint meglepő volt a hatás erőssége. A kutatás kimutatta, hogy még a fiatal és egészséges résztvevők is klinikailag releváns deszaturációt és szívritmus-gyorsulást szenvedtek alvás közben. A nagyobb alkoholadagok felerősíthetik ezeket a hatásokat.

A kutatók azt javasolják az utasoknak, hogy kerüljék az alkoholfogyasztást repülés közben, és helyette több vizet igyanak, valamint próbáljanak meg többet mozogni, például időnként felállni és sétálni egy kicsit a jobb vérkeringés érdekében. A tanulmány szerzői azt is javasolják, hogy a légitársaságok korlátozzák az alkoholtartalmú italok fedélzeti fogyasztását.

A globális klímaváltozás hatásai és a repülőgépen történő alkoholfogyasztás kapcsolata

A klímaváltozás hatásai nem csak a földi életünkre vannak jelentős hatással, hanem a repülésre is. A Világmeteorológiai Szervezet (WMO) jelentése szerint 80%-os esély van arra, hogy 2024 és 2028 közt – egy évre – át fogjuk lépni a „másfél százalékos küszöböt”, ami azt jelenti, hogy a bolygó átlagos hőmérséklete 1,5 Celsiusfokkal meghaladja majd az iparosodás előtti átlaghőmérsékletet. Ez a jelenség további kihívások elé állíthatja a repülésbiztonságot, például a légköri instabilitás növekedése miatt, ami befolyásolhatja a repülőgépek működését és az utasok komfortját. A repülőgépek kabinjában uralkodó csökkent légköri nyomás és a klímaváltozás okozta extrém időjárási viszonyok kombinációja még inkább indokolttá teszi az egészséges életmód és a kockázatok minimalizálásának fontosságát a repülés során. Az alkoholfogyasztás kerülése és a megfelelő hidratáció fenntartása így nem csak az egyéni egészség, hanem a repülésbiztonság szempontjából is kiemelten fontos lehet.