A magyarok többsége az EU-s pénzek kormányzati kezelése ellen

A Závecz Research felmérése szerint a magyarok többsége támogatja az Európai Ügyészséghez való csatlakozást, és úgy vélik, hogy az EU-s támogatásokat nem a kormány, hanem az önkormányzatok, a civil szervezetek és a vállalkozások kellene, hogy kezeljék.

A kutatás során a válaszadók arra a kérdésre is válaszoltak, hogy mennyire bíznak az Európai Unióban abban a tekintetben, hogy képes felügyelni a tagállamok által felhasznált forrásokat. A megkérdezettek csupán 6 százaléka fejezte ki teljes mértékű bizalmát az EU felé ebben a kérdésben, míg 14 százalékuk egyáltalán nem bízik az unióban. Az átlagosan 2,9-es értékkel a válaszadók harmada adott 1-es vagy 2-es értékelést az EU hatékonyságára vonatkozóan. A válaszokban nem mutatkozott jelentős különbség kor, pártállás vagy lakhely alapján.

Az Európai Ügyészséghez való csatlakozást illetően a magyarok 42 százaléka teljes mértékben, 33 százaléka pedig inkább támogatja az ötletet, míg csak 20 százalék ellenzi azt. A felmérésből az is kiderült, hogy a magyarok többsége, 59 százaléka szerint az EU-s pénzeket a kormányok kihagyásával kellene közvetlenül az önkormányzatokhoz, vállalkozásokhoz és civil szervezetekhez eljuttatni, és csupán 36 százalékuk gondolja úgy, hogy a nemzeti kormányoknak kellene rendelkezniük ezek felett a források felett.

Pártpreferenciák szerint leginkább a Fidesz-KDNP szavazói ellenzik a csatlakozást, míg Magyar Péter követői azok, akik a leginkább támogatják azt. Lakhely szerinti bontásban minél kisebb a település, annál inkább csatlakoznának az ott élők az Európai Ügyészséghez.

Leginkább a Fidesz-KDNP szavazói bíznák a kormányra az uniós források kezelését, de körükben is csak 54 százalék van ezen az állásponton. Legkevésbé pedig a Tisza Párt hívei értenek egyet azzal (26 százalék), hogy a kormány rendelkezzen a pénzek felett. Végzettség szerint a legfeljebb nyolc általánossal rendelkezők, míg kor szerint a hatvan év felettiek bíznák leginkább a nemzeti kormányokra az uniós források szétosztását.